В края на февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка, а като за капак можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев, в показаните от него тренировки за горна и долна част на тялото (за начинаещи).

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа!

Днес ще обърнем внимание на може би най-популярната хранителна добавка - протеина. Каква е ползата от него, как влияе на организма и на мускулната маса и какви са положителните му качества - научете от лидера на „Съветите на Юлий":

Протеин - защо всички започват с него, когато решат, че искат да преминат на „следващото ниво" в залата? Каква е причината той да е сред най-популярните добавки? Само защото подпомага растежа и натрупването на мускулна маса?
- Протеинът е базовата добавка. Защо е така? Това е вид концентрирана храна, а всеки трениращ знае, че има нужда от повече енергия, тоест и повече храна. Защо се прибягва до протеина? Ами нормалните хора няма как да изядат две пилета на ден или въобще два килограма месо на ден. Някои хора казват, че толкова много белтък е вреден за тялото. Когато има активност, в случая тренировки, този протеин ще се усвои от тялото, ще се отложи в мускулите и няма да затрудни работата на организма ни. Хората прибягват до протеиновите шейкове (протеина на прах), за да си набавят останалото количество белтъчини, което не успяват да доставят в организма си чрез храната. Основно протеинът подпомага мускулния растеж, но също така и възстановяването. Невинаги тренировката е свързана с растеж. Ако говорим за спортовете освен фитнеса, в повечето от тях също се използва протеин, въпреки че не се търси като цел мускулен растеж. Там е с цел възстановяване. Един тенисист, да речем, няма нужда от нарастване на мускулната му маса, но със сигурност употребява протеинови добавки.

Кои са различните вариации на протеина и какви са основните им функции? Кой е най-добрият и защо животинският се нарича пълен, а растителният непълен?
- Има много видове протеин. Основно е суроватъчен, като дори и той се дели на няколко вида - концентрат, изолат и хидролизат. Освен това има казеинов протеин, телешки, който е с добро съдържание на креатин.
Растителният протеин е основно соев, като той също не е лош вариант. Има обаче много различен профил на аминокиселините.
В редица по-нови изследвания се твърди, че растителният и животинският протеин са почти еднакви, но според мен е нужно още доста време, за да го докажат напълно и да убедят хората, че е така.
Животинският протеин е с много по-богат набор от аминокиселини в него, което го прави и съществено по-богат на вещества, а съответно и по-полезен. Заради това е познат като „пълен". Липсата на някои от тези „съставки" в растителния е и причината да е наричан „непълен". Въпреки това съм чувал за културисти, които са вегетарианци и са на не по-лошо ниво на развитие на тялото си от останалите.

Много специалисти наричат суроватъчния протеин „Цар на протеина". Защо?
- Доста трениращи наблягат именно на него, защото той по-бързо се усвоява от организма. „Цар" е, защото има най-полезния аминокиселинен профил в своя състав.
Хората си преценяват индивидуално кога да пият протеина. Да речем казеинът се препоръчва преди лягане, защото е с по-бавно освобождаване и усвояване. С него се натрупват през нощта хранителни вещества в тялото, които след това могат да се освобождават през целия ден. Тоест имате осигурен известен запас, така да се каже.
По принцип, лично според мен, суроватъчният протеин е по-полезен от казеина непосредствено след събуждане, за да може тялото да се задейства, да се зареди, за да не изпада в катаболизъм. Ако вместо това се „заредим" с казеин, по-трудно, по-бавно се получава натрупването на полезните хранителни вещества.
Едно от големите предимства на протеина е, че лесно се усвоява. Не всеки може да си позволи да носи преди или след тренировка в сака си пържоли, различна храна, която да изяжда преди да влезе в залата. Плюс това една порция месо доста по-бавно се разгражда от тялото, по-бавно навлиза в кръвта и се разпада на аминокиселини. Трябват му около 2 часа, за да захрани тялото. Протеинът, във вид на шейк, достига до мускулите за не повече от 20 минути.

Какви са положителните качества и какво влияние оказва върху организма суроватъчният протеин, освен мускулния растеж? Вярно ли е, че съдържа високи нива на калций, може да превантира сърдечно-съдови заболявания, а и понижава „лошия" холестерол?
- Със сигурност тези положителни качества са налични, защото за мен това е един вид „супер храна". Извличат се най-важните съставки от суроватката, от млякото. Той заради това се нарича и суроватъчен.
На много хора, които са тежко болни, дори от рак на различни органи, им препоръчват да пият протеин на прах - именно заради всичките му положителни свойства. Така се подсилва организмът, без да се натоварва.
До преди няколко години именно въпросната суроватка се е изхвърляла, при обработката на млечните продукти. Опитвали са се хората без особено развити технологии да си привеждат протеина до състояние, в което да е на прах и да е подходящ за усвояване, но в наши дни всичко това е доста по-лесно, а процесите - усъвършенствани.


Натрупват ли се и мазнини с допълнително приетия протеин? Трябва ли след това да се премине на някаква следваща стъпка? Това не е ли пътят към забранените стимуланти и може ли да си набавяме достатъчно количество протеин чрез обикновена храна?

Отговорите на всички тези въпроси очаквайте в епизод 11 от "Съветите на Юлий"!

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.