Йосип Петкович е новият старши треньор на мъжкия хандбален шампион на България Локомотив Металекс Билд. 56-годишният сръбски специалист подписа договор за 1 година.

За последно той е водил женския отбор на Мотор Запорожие (Украйна), с който спечели първото място в шампионата и достигна до полуфинал на турнира за Купата на Европейската хандбална федерация.

"Йосип Петкович е голямо име в треньорската професия. Той направи голям компромис със заплащането, като се съгласи да получава по-малко, отколкото в Украйна. Огромна заслуга за идването му има Драган Начевски от Македонската хандбална федерация", заяви спонсорът на клуба Александър Евтимов.

Петкович е водил мъжкия и женския национален отбор на Македония, като с дамите достигна до осмо място на Световното първенство в Норвегия през 1999 година.

Големите си успехи на клубно ниво специалистът постига в Македония. Той е четири пъти шампион на страната с мъжките отбори на Борац, Яфа и Вардар, както и три пъти с женския тим на Кометал (Гьорче Петров).

Най-голямото постижение в кариерата му е достигането до финала в Шампионската лига на Европа с Кометал през 2005 година.

В Сърбия той е печелил титлата с мъжкия отбор на Железничар (Ниш) и е стигал до четвъртфинал на турнира на Европейската хандбална федерация.

"Тренировките за новия сезон започват на 24 юли. Длъжни сме да участваме в турнира на ЕХФ. Цели за този година не са поставяни, но се надяваме да достигнем поне до третия кръг, както направихме миналата година", заяви Евтимов.

Той допълни, че вече има набелязани няколко млади и перспективни състезатели. Селекцията ще направи новият наставник Петкович.

Като част от подготовката на Локомотив-Металекс Билд са участията на турнирите в Скопие през август и на Балканското клубно първенство във Варна в началото на септември.