В българските щанги винаги е бушувало и обстановката е била революционна - още от златните времена на легендарния треньор Иван Абаджиев, пише в. "Труд". И сега се случва нещо революционно, но в духа на толерантността - врагове влизат заедно в залата за щанги на тренировките на националите и обсъждат проблемите на спорта!

Какво се случва?

След като поутихнаха новите страсти за сваляне на ръководството на Българската федерация по щанги (БФЩ), на едно място може да се видят Абаджиев, върлият доскоро враг на настоящата власт Пламен Аспарухов и един от актуалните критици на централата - Пламен Братойчев.

И тримата загърбиха лични пристрастия, за да видят на живо в малката зала на комплекс "Диана" как се готвят състезателите за световното. И не само присъстват, но и не се правят, че не се виждат и разговарят.

Именно личните и дори дребни пристрастия на малък кръг хора провокираха новото напрежение през лятото с искане за извънредно събрание и преврат в БФЩ. Не успяха, но клатенето на потръгналата каруца на родните щанги е факт. На последното републиканско първенство в Хасково участваха около 300 състезатели, но характерно за България дори в това малко за елитен спорт семейство винаги ще се намерят недоволни с претенции. И това е нормално, така е във всички сфери на живота днес.

Но всички тези 300 щангисти и поне още толкова треньори и ръководители не бива бързо да изтриват спомена отпреди едва 6 години. Тогава българските щанги бяха въвлечени от тези, които ги управляват, в грандиозен гаф с 11 положителни проби преди игрите в Китай.

Настаналата след това братоубийствена война и отнемането на лиценза от държавата доведе почти до унищожение на спорта, донесъл много медали на България.

Сегашното ръководство на федерацията с президент Неделчо Колев и треньор олимпийския шампион Иван Иванов е на власт от лятото на 2011 г. Добри или лоши ръководители са те - въпрос на лично мнение. Добър или лош е уставът на БФЩ, срещу който роптаят недоволните, отново е въпрос на тълкуване. Безспорното е, че е съобразен с практиката на международните федерации в не един спорт.

Какви са фактите?

БФЩ постигна стабилност в работата, в резултатите и финансирането от държавата. Защото последното следва първите две. Така е по правилата у нас - имаш резултати, получаваш пари.

Равносметката на Иванов като треньор за това време е 12 медала от световни и европейски първенства, като титлите от континентални надпревари са три - на Иван Марков и Ивайло Филев от април в Израел и на Милка Манева в Албания през пролетта на 2013-а. Марков бе втори и на предишното световно в Полша.

Да, медалите не са много, но и времената са други. В спорта с малки изключения отдавна има различни, и то добре работещи механизми, непозволяващи една държава да мачка безогледно конкуренцията. Както е било в щангите например, а сред силните тогава винаги бяхме ние. В новите времена и революциите се променят. И точно отношения като в малката зала на "Диана" могат да доведат до големи дела. Защото само стабилна федерация със силни спортисти ще бъде от полза за всички. В противен случай в другите революции се дават жертви. А състезанията и церемониите по награждаването само се гледат по телевизията.