Пет дни преди началото на световното първенство по вдигане на тежести във Вроцлав (Пол) и без това малочисленият ни отбор е сериозно засегнат от травми, а на това отгоре бе и редуциран.

Двама от четиримата ни представители при мъжете имат контузии. Демир Демирев (кат. 77 кг) е с травма в десния крак, която му пречи да вдига максимални тежести. Двукратният еврошампион (2005, 2006 г.), който изтърпя 4-годишно наказание за допинг както всички национали, заловени преди олимпиадата в Пекин'08, бе върнат в тима и това ще е първото му състезание оттогава.

"Демир отдавна има болки отзад на дясното бедро, но няма начин - ще участва. Стартовите тежести в двете движения са му 145 и 185 и ще си започне от тях, пък каквото стане", коментира генералният секретар на федерацията ни Борислав Гидиков.

Той разкри също така, че на последното контролно - онзи ден, контузия е получил и Асен Мурадов (56 кг). Варненецът, който на Евро'13 в Тирана тази пролет, завоюва сребърен медал, си е ударил лакетна става. "Вчера (б.р. - в понеделник) Асен тренира, но все още не на пълни натоварвания, за да не се обостри болката", обясни Гидиков.

С останалите двама - Ивайло Филев (62 кг) и Иван Марков (85 кг), на този етап няма проблеми. Към Марков са насочени и главните надежди за отличие във Вроцлав. Европейският вицешампион от Тирана'13 е подал първа по сила заявка - двубой от 385 кг (175 в изхвърлянето и 210 в изтласкването), колкото на олимпийския шампион Азриан Желински (Пол). При пренасянето в официалния протокол обаче организаторите са сбъркали и са вписали едва 14-ия по сила двубой от 350 кг. "Президентът на федерацията Неделчо Колев ще поправи грешката на техническата конференция в петък. Няма да има проблем", заяви Гидиков, цитиран от "Сега".

Той съобщи също така, че от състава заради бронхопневмония отпада третата в Европа в кат. 53 кг Мая Иванова. Така при жените за България ще се състезава само втората от Тирана'13 - Милка Манева (63 кг), а тимът ни се редуцира до скромната група от общо петима щангисти