Всичките партии от петия кръг на първия турнир по шахмат за мъже от сериите "Гран при" за 2012-2013 г., който се провежда в Лондон, завършиха наравно.

Българският гросмайстор Веселин Топалов с белите фигури се срещна с Петер Леко. Унгарецът избра Новоиндийска защита. След 18-ия ход Топалов беше изразходвал само 5 минути от своето време, докато Леко - 25. На 20-ия ход българинът реши да пожертва качество, но Леко отклони предложението. В продължение на няколко хода топът на белите стоеше под удар, но нито един от двамата шахматисти сякаш не обръщаше внимание на това. Все пак на 22-ия ход Леко прие жертвата. Топалов намери добри възможности за атака, но в условията на цайтнот Леко успя да размени дамите, да опрости позицията и така се стигна до реми.

Другите партии Иванчук - Гришчук, Домингес - Накамура, Хао - Касимджанов, Мамедяров - Гелфанд и Адамс - Гири също завършиха реми.

След петия кръг начело продължава да бъде Борис Гелфанд (Израел) с 3,5 т. пред Александър Гришчук (Русия) и Петер Леко с по 3 т. Топалов разделя 4-6-о място с 2,5 т.

Днес е почеван ден на турнира, а утре са партиите от 6-ия кръг като Топалов отново с белите фигури ще играе с Домингес.