Министърът на младежта и спорта Радостин Василев и екипът, ръководен от проф. Даниела Дашева, представиха новоразработената Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 година. Министър Василев уточни, че тя ще бъде с преходен характер и е база за разработването на нова дългосрочна Програма, която ще бъде основана на ценности, традиции, устойчивост на постигнати резултати, социална значимост и иновативност.

"С моя заповед беше отменена предишната Програма, разработена от екипа на служебния министър Кузманов. Поех ангажимент максимално бързо да ангажирам екип от експерти, който да изработи нова Програма, за да може спортните федерации, които кандидатстват за финансиране, да не останат ощетени. Наложи се да отменя предишната Програма поради няколко причини. В течение на общественото обсъждане на Програмата в ММС са постъпили множество становища и писма от спортни организации, че критериите няма да доведат до ефективност. На база данните от 2021 г. направихме прогнозно разпределение на финансовите средства и се оказа, че федерации, които са имали милиони левове финансиране, отиват на стотици хиляди, а някои от никакво ще получат много голямо. Това се забелязва при не една и две федерации. Установихме, че тази аномалия би довела до взрив на системата на финансиране ", каза министър Василев.

Той отбеляза, че новата Програма има за цел да елиминира недостатъците на отменената.

"За първи път новата Програма обединява две направления. Едното е "Олимпийска подготовка", а другото "Развитие на спорта за високи постижения". Кандидатстването ще става едновременно. Това е различна Програма, преходна, която ще действа само през 2022 г. През цялата година с широко обществено обсъждане ще подготвим Програма за финансиране на спорта за високи постижения и на олимпийската подготовка, която ще бъде абсолютно различна от начина, по който до сега е отпускано финансирането. По моя оценка преходната Програма е много добра. Тя ще покрие максимално добре изискването на федерациите относно финансирането и необходимостите им. Контролът над разходването на средства от спортните федерации ще бъде изключително засилен. Оценката на проектите, с които се кандидатства, ще бъде от експертна група, определена лично от мен. Считам че тази година ние трябва да въведем ред в начина, по който се разходва публичният ресурс", заяви още Радостин Василев.

Проф. Даниела Дашева уточни, че в направление "Олимпийска подготовка" на новата Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. олимпийските спортисти са разпределени в две нива.

"В първото са включени състезатели, които са завоювали престижни класирания през изминалата година и имат потенциал да се класират за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. Във второто ниво са спортисти, които по решение на експертна група или на министъра на младежта и спорта, могат да бъдат включени в Програмата за олимпийска подготовка. Установихме, че имаме достатъчно добре класирали се млади състезатели, които биха могли да започнат своята олимпийска подготовка за 2024 г. още сега и 2022 г. да не бъде загубена за тях. Новост в Програмата е, че ще бъдат финансирани и млади спортисти, които имат потенциал да се развиват в бъдеще, от всички основни групи спортове. За тях е отделено заплащане и те ще получат възнаграждение. В Програмата за първи път е посочен и размерът на месечните възнаграждения за състезатели, треньори и длъжностни лица", каза проф. Дашева.

Тя разясни и направление "Спорт за високи постижения" в Програмата.

"В новата Програма групите спортове са само три. В първата група сме поставили индивидуалните олимпийските спортове. Втората група са колективните спортове. Те имат голямо социално значение и е хубаво на тях да се дава акцент. Тези спортове имат значима роля за социално възпитание на младото поколение. В третата група са спортове, които не са представени в олимпийската програма. Те са разделени в две нива. В първото са такива, които са били финансирани през последната година, а във второто такива, които не са получавали финансиране", заяви Дашева.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев уточни, че Програмата предвижда финансово подпомагане до 50 000 лв. за спортовете от третата група.

"В предишната Програма това финансиране беше в размер от 20 000 лв. т.е. разгръщаме ветрилото още повече към нефинансирани досега спортове, стига да докажат обективни критерии като участие в състезания и спечелени медали. Напълно наясно сме, че 65 федерации да получат финансиране надвишава нашия капацитет. Ще се погрижим то да се извърши. Надявам се, че със следващата Програма, когато има и категоризация на спортовете, наистина да получават първо тези, които заслужават, извършват дейност, печелят медали. Тези, които съществуват на базата само на някакво държавно финансиране ще трябва да намерят друг начин за изхранване. Няма да продължава, както е било", каза Василев.

Той отбеляза, че чрез новата Програма няма да се стигне до големи различия по отношение на финансовото подпомагане на федерациите, но тенденцията ще бъде към завишаване на средствата.

"Не искаме да предизвикваме колапс в някоя от федерациите. Изцяло сме насочени към защита на интереса на спорта", каза Радостин Василев.

Кандидатстването по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. е до 21 януари.

Министър Василев обяви още, че е утвърдена и Програмата за развитие на спортните клубове за 2022 г. Подпомагането на развитието на спортните клубове е с основна цел създаване на необходимите условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на по-голям брой спортисти и състезатели от проектонационалните отбори и за развитие на детско-юношеския спорт в страната. Kандидатстването с проекти по нея ще бъде до 11 февруари.

Радостин Василев ще се срещне с представители на ЦСКА и главния архитект на Столична община

Радостин Василев ще се срещне с представители на ЦСКА и главния архитект на Столична община

Срещата е утре