Мутрите влязоха в спорта, така се говори и това е вярно, а пък добрите треньори и спортисти се оттеглиха, казва в интервю за БГНЕС известният скулптор проф. Валентин Старчев, който на младини е бил лекоатлет – състезавал се е на 100, 200 и 400 метра и е печелил не само национални състезания и то с рекорди.

"Много от спортистите заминаха за чужбина, разбиха се самите ръководства на секциите, оттам работата на секциите, парите, които отиват в секциите съмнително се раздават. Това са разсъждения на самите хора, които са в областта на спорта. От едни спортове, в които ние печелихме златни медали, вече ги нямаме тези спортове", казва бившият лекоатлет по повод и на изминалата Олимпиада.

"Имахме много повече медали в леката атлетика, имахме на 100 м. бегач перфектен, на 400 м., при жените на висок скок, на троен скок. Това бяха едни спортисти, които бяха много добри, добре тренирани. Изведнъж какво се получи – уж покриха нормите, а няколко от тях успяха да влязат до осмо - девето място, всички останали къде са? Лалова сред този сбор от американки и ямайки колкото и да е добра, колкото и да е единствената европейка с най-добър резултат, много мъчно ще устои на тези бегачки. Това са школи, които работят от години, с много силни треньори, с добри условия.", казва Старчев и продължава:

"Аз мисля, че ако трябва да се прави някаква промяна, тя е много голяма. Тя трябва да тръгне от училищата, от спорта с малките, от спорта със средните години, трябва да има училища с басейни, игрища, писти. Още от малки трябва да започнат да се тренират и да се отделят тези, които имат данни за някакъв вид спорт. Например, когато бях ученик тогава всяко дружество беше сложило ръка над някоя гимназия, нашата гимназия беше под егидата на "Ударник". "Ударник" в часовете по физкултура подбираше тези, които виждат, че дават добри резултати и започна да ги тренира.

Аз така от едно бягане на 100 м. в час по физкултура засякоха ми добро време, реших да пробягам още един път. Втория път дадох много добър резултат и моментално ме взеха в школата на "Ударник". Ние от младежкия отбор в Дианабад тренирахме, участвахме в републиканското първенство като юноши. На следващата година вече аз бях като юноша спечелих ученическите състезания на 400 м., накрая спечелих рекорда на 200 м. гладко бягане. Приеха ме в Академията, минах към "Академик", те бяха в областта на леката атлетика, баскетбола много силни.

Тогава борбата беше между Академик и ЦСКА, това беше голямата борба, и до някъде "Ударник", който стана Славия тогава, но беше по-слаб отбор. Борбата беше кой да вземе първенството. В Академик имаше непрекъснато спортни лагери през зимата и лятото, имаше стипендии за всичките спортисти, тренировки редовни с треньор. Всеки имаше индивидуален треньор в Академик, в Академик беше и Спортната академия. Тя даваше кадри допълнително, но ние бяхме и от другите ВУЗ-ове привлечени.", спомня си Валентин Старчев.

"Ако нещата тръгнат с една добра политика, отдолу да тръгне цялата работа постепенно, това значи за няколко години, не изведнъж, може би ще тръгнат нещата. Това се отнася и за футбола, нали за футбола същото го говорят, че нямаме подрастващо поколение. Както казват "пирамидата трябва да има много широко начало". За леката атлетика е същото, тя е такъв вид спорт. Тя е много привлекателен спорт, защото тя е естествения спорт, естественият начин на движението на човека. Ходене, тичане, скачане, хвърляне – това са естествените движения на човека. Тя затова е привлекателен спорт и е спорт, който се наблюдава с много голям интерес. На Олимпиадата леката атлетика се наблюдаваше с много голям интерес, стадиона беше препълнен по време на леката атлетика.", казва проф. Старчев и продължава:

"И в плуването имахме имена, сега малко и там едно момиче се появи с нов рекорд, но другите са много силни. В Щатите имат много спортни занимания в университетите, в училищата. Там няма учебно заведение без плувен басейн, без писта. Всичко тренира. Такъв разговор вече дочувам и в пресата, прочетох и негативни изказвания, обширен негативен, но не лишен от логика анализ. Първият анализ на Стефка Костадинова беше малко завоалиран, трябваше много ясна преценка, че нашите хора няма да могат да издържат на това, което представляват американци, китайци, японци, да не говорим за карибските сили.", казва бившият лекоатлет и известен скулптор проф. Валентин Старчев, който все пак се надява, че промяна в спорта ще настъпи, но за това е нужна и политика на държавата.