Преходът от младежкия към професионалния спорт "има специфичен проблем" и ако той не бъде решен, страната "ще продължи да губи бъдещето си", заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията "Младите шампиони на България". Той гарантира, че правителството ще направи всичко по силите си, за да помага на младите състезатели.

"През последните две седмици участвах в различни церемонии. Започнахме с банкерите, след това икономиката, висшето образование и младежките дейности, но трябва да призная, че това е най-вълнуващата церемония, на която присъствам", каза Денков.

"Преди да заеме поста на спортен министър, Димитър Илиев постави няколко условия. Едно от тях беше да няма корупция в министерството. Преди това обаче, той поиска да постави специален фокус върху младите спортисти на България. Поради тази причина, че преходът от младежкия, почти аматьорски спорт, има специфичен проблем и ако не го решим, ние ще продължаваме да губим бъдещето на България във ваше лице".

Денков добави, че държавата е длъжна да подкрепя спортистите, тъй като те са "най-успешните дипломати на България по света" и това е доказано многократно през годините с успехите на хора като Боян Радев, Стоян Делчев, Йорданка Благоева и много други.

"Сега тази отговорност и тази тежест ще се прехвърлят към младите спортисти. От нас зависи тази дипломация, която вие успяхте да осъществите, защото вие сте най-успешните дипломати на България по света, да има своето бъдеще. Каквото зависи от нас, ще го направим заедно. Имаме нуждата от вашите позитивни емоции и ще ви помогнем да ги има и в бъдеще", завърши акад. Денков.

Премиерът връчи първата награда - на Илияна Мичевска, която през 2023 спечели златни медали в бягането на 400 и 800 метра на европейското първенство за спортисти с увреден слух. Тя стана и вицешампионка на спринтовата дисциплина до 200 метра.

Николай Денков: Имаше провокатори на протеста срещу БФС

Николай Денков: Имаше провокатори на протеста срещу БФС

Министър-председателят отново коментира инцидентите