Глобата от 500 000 долара на федерацията ни по вдигане на тежести бе потвърдена от международната централа (IWF). Наказанието било прегласувано на заседание на Управителния съвет на централата в Рио. От нашата федерация обаче все още не признават, че са уведомени за задължението. То е заради хванатите с допинг 11 щангисти миналия март.

Нашите ще пропуснат Олимпиадата в Рио и Младежките игри през 2018 г., но засега се готвят за Европейското първенство във Фьорде, Норвегия (8-16 април).

Изпълнителният директор на IWF Атила Адамфи обяви, че и занапред ще изключват отбори от олимпиади заради допинга. Мерките са част от борбата на централата срещу забранените вещества.

"Международната федерация е единствената в нашия спорт, която може да отнема квоти и да не допуска отбори до участие в големите първенства заради допинг. И ние знаем, че и други федерации ни подкрепиха, когато българският отбор бе дисквалифициран. Не искаме допингът да влияе по никакъв начин на Олимпиади и всички останали турнири, затова ще се придържаме към строгите правила. Ние няма да се страхуваме да ги използваме и в бъдеще", обяви Адамфи пред руската агенция "Р-Спорт".

Унгарецът допълни, че положението на руските щангисти не е толкова лошо като на българските, защото те нямали толкова хванати с допинг атлети. "Не мога да кажа дали Русия ще бъде спряна от участие в Рио, защото в момента има доста отворени случаи", поясни Адамфи.

В същото време редица специалисти в родните щанги изразиха недоволството си от състоянието на вътрешните състезания. Поводът е последното държавно първенство в Асеновград, където участваха малко щангисти, а конкуренцията бе отчайваща. При мъжете в последните 4 категории участваха само 10 души, а при най-тежките бе записан едва 1 тежкоатлет. Другият парадокс е, че трима от заявените за Европейското във Фьорде не се готвят на лагера в София, а по клубовете си. Те обаче победиха конкурентите си за участие на шампионата в Норвегия. Един от тримата е олимпийският шампион за младежи в Нанкин 2014 Божидар Андреев (77 кг). Той се готви в родния Сливен, но надви с 6 кг в двубоя съперника си в категорията Юндер Бейтула. При това скандално е, че Бейтула е записан като резерва, а като титуляр Андреев, но той пък не получава пари за подготовка от федерацията и министерството.

При жените Мая Иванова (53 кг), която се завърна след 9-месечно наказание за допинг, пък бе победена от ученичката Галя Шатова (Сопот) с 10 кг. При най-леките Надежда Мей (Русе) също бе по-добра от титулярката в националния тим последните години Даниела Пандова (Сливен).