Треньорският щаб подаде контестация срещу съдийската брадва по главата на Самет Хюсеинов пред родна публика на европейското първенство в Пловдив.

Надеждата ни в категория до 60 кг падна драматично от вицешампиона на планетата Роман Аманов (Азер) с 53:54 със спорно съдийство на литовски рефер Гедимнас Малинаускас.

Основните доводи са два. Първият е, че е допуснато формално нарушение по време на срещата. В третия рунд азера получи официално предупреждение за удар с вътрешната страна на ръкавицата. Попадението обаче беше отчетено като точка.

В противен случай крайният резултат щеше да бъде равен, а по броя на ударите българинът има предимство. Освен това четирима от съдиите около ринга са дали победа за Хюсеинов (55:50, 52:49, 63:60, 48:40). Единствено представителят на Литва е заковал огромната разлика от 67:87 в полза на Аманов.

Апелативното жури трябваше да се събере късно снощи и според прогнозите се очакваше да уважи протеста на българите. „Подиграха се с момчето, категоричен беше олимпийският шампион Ивайло Маринов. - Още веднъж се видя, че съдиите решават всичко в бокса, а не спортното майсторство". В навечерието на Евро'06 президентът на ЕАБА Едуард Хюсеинов (Рус) се закани, че ще бъде безкомпромисен към пристрастност и некомпетентност.
Иначе нашите записаха общо две победи и две загуби през втория ден на шампионата под тепетата.

Детелин Далаклиев (54 кг) срази бившия първенец на Стария континент Каваси Касигов (Блр) с 24:13. В следващия кръг боксиращият се с травма в носа плевенчанин ще се изправи срещу друг корав съперник - европейския вицешампион от Пула'04 Али Алаб. Французинът надви в два рунда Антонин Лазок (Блр). "С французина сме играли шест пъти. Имам четири победи над него", заяви Далаклиев.

Спас Генов (69 кг) записа тежка победа над коравия азер Насим Айдинов с 24:21. Най-критичен беше третият рунд, когато българинът получи официално предупреждение за наведена глава. Следващият противник на Генов е Михал Старбала (днес).

17-годишният Димитър Костов загуби от молдовеца Вячеслав Гоян с прекратяване на срещата в третия рунд на сблъсъка в категория до 48 кг, при разлика в точките 10:30. На старта в петък падна и дебютантът в категория до 91 кг. Пламен Недялков загуби от азера Елвин Елизаде с 15:30.