До края на следващата седмица договорите за финансиране с 20 федерации ще бъдат подписани. Това оповести днес каза министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева.

"Вчера беше втората среща с тези 21 федерации, които са фаворитите на финансиране. Още преди Коледа приключиха благополучно преговорите за финансиране на 20 от тях. Има федерации с ръст на финансиране с 50 %, при други този ръст е по-висок. Към днешна дата федерациите са спокойни и отбелязват, че подходът към тях от страна на ММС по отношение на финансовото подпомагане за 2014 година е коректен", заяви министър Георгиева.

Тя посочи като пример федерацията по художествената гимнастика, която през 2013 г. е получила от държавата около 900 хиляди лева, а през 2014 г. получава около 1, 500 хиляди лева.

До края на следващата седмица договорите за финансиране с приоритетните 20 олимпийски спортни федерации ще бъдат подписани, заяви още министър Георгиева. С федерацията по лека атлетика договорът ще се финализира до 20 януари, защото федерацията дължи около 100 хиляди лева на ММС.

Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева съобщи още, че всички средства, които зимните федерации са планирали за януари за подготовката си за участие в Олимпийските игри в Сочи, са предоставени от ММС още на 19 декември 2013 г.

Проф. Георгиева обяви също, че с решение на Управителния съвет на Българския стрелкови съюз от 8 януари 2014 година стрелкови клуб "Тракия" - Пловдив, е приет за член на БСС. В отговор на журналистически въпрос спортният министър допълни, че в момента се водят 4 дела за приблизително около 900 хиляди лева, които Българската федерация по спортна стрелба под ръководството на Камен Шишманов, чиито лиценз беше отнет, дължи на ММС.