Гребният канал в Пловдив ще стане един от най-добрите в света, прогнозира президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Албърт Уудс. Англичанинът е в града за традиционната инспекция на съоръжението във връзка с домакинството ни на европейското за юноши, девойки и младежи до 23 г. през 2016 г. С него е и генералният секретар на асоциацията Бранко Ловрич.

"Получихме и необходимите гаранции, че ще бъде осигурено ново стартово устройство, както и че вторият спомагателен канал ще бъде завършен навреме, още повече че преди това, през 2015 г., ще има големи състезания по гребане. С всички тези подобрения градът спокойно може да кандидатства за европейско за мъже и жени, като първата свободна година за това е 2017-а", увери Албърт Уудс.

Хората от Европейската асоциация са се запознали с проекта за втория гребен канал, който трябва да започне да се строи през есента на следващата година. Основната им забележка е да се предвиди още една връзка с основния канал. В плана са предвидени три такива - на старта, на финала и на хилядния метър. В кану-каяка обаче има три дистанции - 1000, 500 и 200, което налага още една връзка някъде около 600-ия метър.

"Градът ще спечели много от това Европейско - около 1100 състезатели и треньори в продължение на седмица ще изливат парите си в хотели, ресторанти и други услуги, коментира Албърт Уудс. От едно такова първенство се очакват постъпления за града от рода на 5 до 10 милиона евро. Разбира се, цифрата е относителна", каза зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

От състезанията по гребане в последните две години данните бяха доста благоприятни за различните пловдивски отрасли, като хотелиерство, ресторантьорство, таксиметрови услуги и други. Да не говорим, че един такъв шампионат дава много възможности да рекламираме Пловдив, каза още Титюков и припомни материала за града в Ню Йорк Таймс във връзка със световното по гребане преди малко повече от година.

Той уточни пред "Марица", че вторият гребен канал трябва да бъде завършен в рамките на една година, което означава, че ще е готов до есента на 2015-а. Зам.-кметът призова протестиращите срещу изсичането на дърветата първо да се запознаят с проекта и да проявят повече разум.

"Готови сме да дискутираме, да приемаме предложения. Никой няма намерение самоцелно да изсича дървета. Ще се засадят нови. Призовавам протестиращите към диалог и разумни действия. Вторият канал ще бъде изцяло на разположение на гражданите, за гребни спортове ще се използва двайсетина дни в годината. Предвидени са над 20 атракциона", допълни Титюков.