На пресконференция във вторник най-добрият български състезател по плувен маратон Петър Стойчев, който преди дни спечели юбилейния 20-и охридски плувен маратон, си пожела добро предствяне на дисциплината 10 километра на Европейското първенство в Унгария и изрази амбиции за рекорд на старта в Робервал, Канада. На събитието присъства и личният му треньор Красимир Туманов.

"На състезанието в Балатон ще плувам само 10 километра, тъй като това е олимпийската дистанция и само тя привлича вниманието на ДАМС, включително от финансова гледна точка", заяви Стойчев, като допълни, че веднага след надпреварата в Унгария на 26 юли заминава за Канада, където на 29-и е стартът за Световната купа в Робервал.

Според петкратния носител на Световната купа Европейското ще бъде много тежко, тъй като по регламент имат право да участват максимум трима плувци от дадена държава, а страни като Германия и Русия и Италия могат да изкарат такива представители, които са способни да заемат и трите призови позиции.

Ето защо Стойчев разкри, че не е сигурен в медала, но няма да се предаде и ще се бори за добро класиране. Като минус за себе си той изтъкна факта, че не познава езерото Балатон и маршрута там.

Най-добрият ни маратонец отново е лидер във временното подреждане за Световната купа и преследва титлата за шеста поредна година.

На състезанието в Робервал Стойчев може да постави рекорд, ако го спечели за шести пореден път.

От първото издание на надпреварата през 1962 година до момента пет поредни и общо шест успеха там има само испанецът Джон Кинсела.

"Веднага след Робервал идва Магог, а този старт също е в Канада. Температурата на водата и в двете езера е ниска, не повече от 16-17 градуса, но това е част от подготовката ми за преплуването на Ламанша", обясни Стойчев.

Според него след надпреварата в Канада до голяма степен ще има яснота около крайното подреждане за Световната купа. В момента Стойчев е първи с преднина от 43 точки пред основния си конкурент - французина Стефан Гомес.

На пресконференцията най-добрият ни състезател по плувен маратон изрази надеждите си у нас също да бъде организирано състезание за Световната купа.

Според него подходящи за целта биха могли да бъдат гребните бази в Панчарево и Пловдив или дори Черно море.

"Наистина, не разполагаме с чист водоем, какъвто е примерно Охридското езеро, но състезания от подобен мащаб са се провеждали и на доста по-мръсни места", коментира Стойчев, като поясни, че предложението не е обсъждано с Българската федерация по плуване.

Неговият треньор Красимир Туманов също подкрепи идеята, като заяви, че предвид ниските наградни фондове на състезания от подобен род надали би било проблем за 1-2 по-мощни фирми да подсигурят 20-25 хиляди долара за кръг от Световната купа в близките две години.