Пореден скандал избухна през уикенда в българския кану-каяк. Треньори от клубовете в страната и членове на новоизбраното на 7 април ръководство на федерацията алармираха, че централата може да остане без лиценз от ДАМС. Причината е липсата на съдебна регистрация на управата.

Разрешението от съда се бави заради подадена на 23 април жалба от олимпийската медалистка от Сеул'88 Ваня Гешева. В иска си до Софийски градски съд тя е посочила, че съществуват нередности при избора на нов Управителен съвет. Според нея върховният орган е гласуван анблок, а не както е по правилата по отделно за всеки член.

"Заради жалбата на Ваня, с която сме били съотборнички, регистрацията се бави. Най-големият проблем е, че вече пета година от старото ръководство, което на практика все още е действащо, не са правили отчети за направените разходи.

В такъв случай от ДАМС могат да ни лишат от лиценз и да не дадат на федерацията бюджета, който е предвиден. Това означава клубовете да останат без никаква издръжка, а предвидените участия в състезания, както вътрешни, така и международни, да се провалят.

Годината за кану-каяка ще се окаже нулева, но по-лошото е, че това ще се отрази изключително негативно на бъдещето на спорта", заяви Огняна Душева, която е член на нерегистрираната още в съда нова управа.

Заради този проблем преди началото на контролните гонки, които се провеждат този уикенд в Пловдив се завихри и минискандал между присъстващите треньори и ръководители на клубовете и все още изпълняващия длъжността генерален секретар на федерацията Виктор Кирин. Той бе обвинен, че напътства Гешева.

Самият шеф пък обясни, че причините за забавянето на регистрацията са в неправилно проведеното Общо събрание. "Федерацията няма нищо общо с действията на Гешева, както ме обвиняват, че съм й диктувал. Освен това лиценз ще бъде получен, защото документите, които сме подали, са изрядни.

Аз вече съм опразнил кабинета си в Спортната палата от личните си вещи и дори съм оставил бутилка уиски, та когато влязат във владение новите управници, да се почерпят за мое здраве и за своите бъдещи успехи", увери Кирин.

Ваня Гешева не пристигна в Пловдив, като се оправда със служебни ангажименти.
"Не аз преча на регистрацията. Пуснала съм жалба, защото така съм сметнала за добре", заяви олимпийската медалистка по телефона преди да го изключи.

В резултат на противоречията от 12-те клуба, участващи в контролното състезание, приеха декларация, в която обявиха намерението си да отзоват Ваня Гешева от членството й в Европейската асоциация по кану-каяк. Те се оправдаха, че тя не е упълномощена от Управителния съвет, избран на 7 април и не работи за интересите на българския кану-каяк спорт.

Треньори и шефове решиха и да бойкотират следващите прояви, насрочени от старото ръководство. Вместо това със собствени средства тимовете ще организират алтернативни надпревари.

"Отзоваването на Гешева ще е голям удар по българския кану-каяк. Аз две години лобирах за нея и се отказах от поста си в Европейската асоциация, защото тя е име в този спорт", коментира Виктор Кирин, който бе вицепрезидент на организацията.