Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението от 01.09.2014 г. на изпълнителния директор на „Академика 2011" ЕАД, с което е прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонта и реконструкцията на Зимния дворец в София, информира news.bg.

Според КЗК е основателно твърдението на жалбоподателя Обединение „София Спорт", че възложителят е прекратил незаконосъобразно процедурата за възлагане на обществената поръчка. Припомняме, малко след като встъпи в длъжност служебният спортен министър Евгения Раданова обяви на брифинг, че прогнозната цена за ремонта на Зимния дворец в столицата е била силно и необяснимо завишена от възложителя „Академика 2011". От КЗК обаче заявяват, че никъде в ЗОП не е поставено изискване, определянето на прогнозната стойност на дадена поръчка да е съпроводено с извършването на предварителни проучвания и анализи. Единственото условие към възложителя при определянето на стойността на обществената поръчка е същата да не се използва с цел заобикаляне прилагането на закона. В случая изискването по чл. 15, ал. 5 от ЗОП е спазено, доколкото видът на процедурата е „открита процедура" по реда на ЗОП. Комисията намира за неоснователно и твърдението на възложителя, че е допуснато нарушение на ЗОП, като е посочил прогнозна стойност на поръчката, която е „значително завишена в сравнение с подобни обекти, възложени по реда на ЗОП".

Определянето на прогнозна стойност е част от оперативната самостоятелност на самия възложител и е свързана единствено с реда за възлагане на поръчката (съобразно праговете, посочени в закона), изискванията към икономическите и финансови възможности на участниците (същите не са обжалвани и са влезли в сила) и размера на гаранцията за участие.

КЗК намира за необоснован мотива, че високата прогнозна стойност на поръчката ще доведе до завишени стойности на ценовите предложения на участниците, доколкото стойността на всяка една оферта се определя индивидуално от съответния участник съобразно неговата икономическа политика и професионална преценка.

Всяко ценово предложение е обект на оценяване съгласно утвърдената в документацията методика, поради което всеки участник се стреми да оферира възможно най-ниска цена за изпълнение на поръчката с цел присъждане на най-голям брой точки по ценовия показател. Отхвърлен е и доводът на „Академика", че не разполага с необходимия финансов ресурс за изпълнение на поръчката.

Според КЗК дори за възложителя действително да са налице затруднения по отношение на осигуряването на средства за реализация на проекта, то същият е бил длъжен да предвиди това още при откриването на процедурата и съответно при определянето на максималната стойност на поръчката.