Съветът по гражданството към Министерския съвет е отказал издаването на български паспорти на двама бразилски ездачи. Преди повече от месец служебният премиер Георги Близнашки лобира, по настояване на спортния министър Евгения Раданова, процедурата да се ускори с цел да не се изпуснат сроковете за заявяване на Паоло Стюърд и Фабио Лейвас в олимпийските квалификации за Рио 2016 от името на България.

Замисълът на родната федерация по конен спорт бе елитните състезатели Стюърд и Лейвас да получат наше гражданство и да опитат да се класират за Рио. Срещу тази възможност двамата, които имат елитни коне и богати спонсори, обещаха да подсигурят лагери и участия в състезания на български ездачи за общо 400 000 евро. Ангажиментите са оформени в договор.

По неофициална информация причината Стюърд (50 г.) и Лейвас (46 г.) да не са одобрени, е възрастта им. В Съвета по гражданство вероятно не знаят, че в конния спорт годините не са пречка, а предимство и ездачите и на 60 години се състезават на високо равнище. Британецът Ник Скелтън например спечели злато в отборната надпревара и бронз в индивидуалната на олимпиадата Лондон 2012, когато бе на 55.