"Бих искал да изразя признателност на екипа на "Споделени върхове: Монблан 2009" за това, че преследват целите и мечтите си докрай", пише в "Писмото за подкрепа" на Вилфред Лемке, специален съветник на ООН за "Спорта за развитие и мир" (UNOSDP), изпратено до българския алпинист Иван Кожухаров и екипа на проекта "Споделени върхове".

"Спортът позволява на хората с увреждания да постигнат неща, които по-рано обществото е смятало за невъзможно. За да се подобрят условията в тази област е важно да се повиши информираността и образованието, особено сред младежите по целия свят. За тази цел са необходими модели за подражание. Такъв модел за подражание е Иван Кожухаров", пише в писмото на Лемке.

"Изкачването на Мон Блан изисква не само много решителност, смелост и дисциплина, но също така взаимопомощ и уважение един към друг; жизнени умения, които се придобиват чрез света на спорта", отбелязва в своето писмо специалният съветник на ООН. Алпинистите от "Споделени върхове" са първите български спортисти, които получават такова високо признание от ООН. На 8 септември 2009 г. в 17.00 ч. българско време група български алпинисти заедно с парализираният алпинист Иван Кожухаров покориха най-високия връх в Европа.

Първите думи тогава на Кожухаров бяха: "Браво на тези железни хора - всички приятели от екипа на проекта "Споделени върхове: Монблан 2009". Тези "железни хора" - екипът на експедицията, е съставен от четиридесет човека. Повечето от тях са стари приятели от България, с които Иван катери още преди инцидента. Изкачването на Монблан в инвалидна количка е не само трудно, но и изключително рисковано начинание. Освен изкачване и слизане по тежък терен с денивелация повече от 1500 м. на голяма надморска височина, ниски температури и вятър, съществува и опасност от лавини, срутване на камъни и цепнатини. Алпинистите отчитат риска от подхлъзване и скъсване на основното въже. Съществува и опасност от обезводняване, измръзване, преумора, изгаряне, осветляване на очите. Едно истинско изпитание на силите, мотивацията, волята и приятелството. "Споделени върхове" е проект, обединяващ едни от най-добрите български алпинисти, и се осъществява с подкрепата на М-Тел. През 1990 год. при изкачване в Алпите група български алпинисти, катерещи по западната стена на връх Пти Дрю, попада под огромен каменопад.

Един от участниците е Иван Кожухаров, който е тежко засегнат и от тогава е в инвалиден стол. 10 години по-късно заедно със своите приятели и колеги-алпинисти той отново се връща в планината. Първото изкачване е на връх Мальовица /2729 м./, популярен и като Люлка на българския алпинизъм. Следват изкачвания на пиринския първенец - връх Вихрен /2914 м./ през 2002 г, 140-метрова отвесна стена в Рила през 2004 г., Мон Блан дьо Такюл /4248 м./през 2007 г. Тази година започна с покоряване на първенеца на Балканите - връх Мусала /2925 м./ и за върши с изкачването на Мон Блан през септември.