Организаторите на маратона в София ще променят и увеличат дължината на трасето, по което се провежда надпреварата. Дължината на обиколката нараства от 10.550 на 21 км, заяви директорът на състезанието Даниел Дуков, цитиран от"Дневник".

"Тази година променяме трасето на маратона. Вече ще бъдат две обиколки по 21 км. Старт-финалът ще бъде от "Александър Батенберг" пред художествената галерия", каза Дуков.

Темата за увеличаването на дължината на трасето често предизвиква коментари, като бягащите се надяваха на по-голямо разнообразие. Според организаторите наличието на по-дълга обиколка ще увеличи интереса на елитните състезатели, които ще имат възможност да гонят по-силни постижения.

Снимка 383496

Досега състезателите в класическата дистанция (42.195 км) правеха четири обиколки по 10.550 км. Дуков допълни, че от тази година маратонът е под шапката на Международната асоциацията на средни и дълги бягания (AIMS). По думите му състезанието е получило лиценз от организацията и очаква да влезе в категория "Бронзово ниво" в ранглистата на най-изявените световни маратони.

Директорът на маратона очаква да се включат повече от 5000 участници. Надпреварата ще се проведе на 13 октомври, като ранната регистрация вече е отворена. Поради промяната на трасето в момента се подготвя новата карта и е в процес на сертифициране, отбелязват организаторите в сайта на Софийския маратон.

Стивън Киплагат спечели Софийския маратон с рекордно време

Стивън Киплагат спечели Софийския маратон с рекордно време

Преодоля класическата дистанция от 42,195 километра по улиците българската столица за 2:14.06 часа