Частният съдия-изпълнител Трифон Димитров въведе във владение ректора на Националната спортна академия "Васил Левски" доц. Пенчо Гешев в имота, собственост на академията в Несебър, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Спорните 2,4 дка в местността "Акротирия", които в началото на съдебната сага са 600 квадратни метра, вече са застроени в апарт хотели, продадени на чужди граждани. Някои от апартаментите пък се отдават под наем.

Това наложи и въводът да е частичен, само на част от двора на хотела, а доц. Гешев обеща до края на септември наемателите да не се гонят. Живеещите в сградата твърдят, че жилищата им са законни и са възмутени от случващото се. Някои от тях заплашиха, че ще търсят правата си в съда в Страсбург. Те имат тридневен срок, за да обжалват въвода на съдия-изпълнителя в съда.

През 1999 година парцелът е актуван като общинска собственост, част е от бившето АПК - Несебър, разказа доц. Христо Константинов, мениджър на Водно-учебна спортна база Несебър и ръководител на катедра Водни спортове на НСА. Част от него е 600 квадрата с една барака, собственост на базата от 1974 година и приватизаторът "Спектър" ги прегражда като свои, пояснява Константинов и добавя, че в последствие го е уголемил до 2,4 дка. Построи си апартаментен комплекс, с 50 апартамента, които продаде от 2006 до 2010 година на българи и чужденци, добави мениджърът на базата.

От 2003 година започва съдебната битка между НСА и приватизаторът. В крайна сметка, съдът доказа, че теренът е държавна публична собственост и с право академията може да го стопанисва, подчерта доц. Христо Константинов. Той поясни, че казусът е сложен, защото тяхната битка се е отнасяла за терен, а докато делата се финализират, вече има сграда, която се обитава.