Нораир Нурикян даде интервю за "България днес". Ето какво заяви олимпийският шампион в част от изказването си пред медията:

"Във вдигането на тежести имаме млади таланти, винаги сме имали, но по-късно вече престават да виждат перспективата.

Ето, неотдавна кадетите завоюваха няколко медала, даже три златни, но докъде ще стигнат, не знам.

Добре че го хванаха рака на белия ми дроб в съвсем ранна фаза, иначе... Но сега съм добре, няма ми нищо. Лечението бе скъпо, но имам верни приятели и ми помогнаха, защото сам нямаше да се справя, а и държавата няма откъде да ми даде толкова пари.

И тук хората ми помогнаха, колкото можаха, и от чужбина също. Скоро предстои да ми направят една снимка на дробовете тук, а след Нова година пак ще ида до Америка и там да ми направят.

Все още няма донор за Наим Сюлейманоглу

Все още няма донор за Наим Сюлейманоглу

"Той се нуждае от спешна трансплантация"

Засега няма да ни извадят от състезания, нямаме хванати спортисти. Правилата са строги и за два часа да мръднеш нанякъде, трябва да уведомиш комисията. Сегашният треньор Иван Иванов много ги пази. А и нашите нямат пари за такива неща. Да не говорим за медикаментите за възстановяване, тях пък изобщо ги няма.

Лекарствата се развиват с месеци, антидопинговата комисия бързо открива нещо нередно и ги забранява, но вече са създадени нови. А ние използваме такива отпреди десет години и само се молим да не стане грешка. Като тази с фуросемида, когато се оказа, че машината не била изчистена от предишно производство и започна ходенето по мъките, целият отбор бе изваден заради допинг, а такъв никой не бе взимал. А и никой спортист не е луд сам да взема нещо.

Георги Марков: Методиката на Иван Абаджиев беше на висота

Марков: Методиката на Абаджиев беше на висота

"Тренировките му бяха много тежки"

Иван Абаджиев не бе от този свят, не мога да обясня какъв човек беше. Аз съм се учил от него още като състезател, после и като негов помощник. Отношенията ни винаги са били съвсем нормални. Е, по някой път не съм бил доволен от тежките тренировки, но това е съвсем нормално.

След олимпийската титла, в България ме посрещнаха като Бог, а в Сливен целият град бе на площада и по улиците. Бях голямата работа и реших, че мога да го карам по-полека, радвах се на популярността. Изглежда си вирнах носа, но ми се върна. През следващите две години стигах най-много до второто място. И ми стана ясно, че така не може да продължава, защото ме чакаше и олимпиадата в Монреал през 1976 г. И отново хванах здраво щангата и не излизах от залата. А и трябваше да свалям килограми, което също бе страхотен проблем", сподели Нурикян.