Дуетът Румяна Нейкова/Миглена Маркова ще гребе в лодка на стойност 12 000 евро. Заявката за бижуто към фирмата "Емпахер" бе направена вчера. Това потвърди пред Делтанюз съпругът и треньoр на олимпийската шампионка от Пекин - Свилен Нейков.
Първото участие на тандема в международно състезание ще бъде на Cветовната купа в Мюнхен през юли. Преди това Руми и Миглена ще бъдат тествани в няколко контроли.
Маркова все още се възстановява от травма. Тя има частично мускулно разкъсване. Затова в момента състезателката на Хеброс (Пд) не тренира на вода, а поддържа форма с обща физическа подготовка и велоергометър.

До 28 март националите ще бъдат на подготовка в Пловдив. След седмица е предвидено и контролно. Повечето от състезателите имат проблеми, защото бяха тръшнати от вирус.

"За щастие Руми се оправи за два дни. Останалите обаче нямаха късмет. На моменти боледуваха по петима състезатели", заяви Свилен Нейков.

Другото му притеснение е свързано с непостоянните атмосферни условия. Междувременно стана ясно, че Свилен и Румяна Нейкови ще бъдат наградени с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" I степен.

"Изненадан съм. Не съм очаквал да бъдем удостоени с тази чест. Естествено, че сме горди. На срещата в Бояна на 3 март президентът Първанов ни заяви, че ни предстои щастлив повод за празнуване", каза още треньор №1 на България за миналата година.