Членовете на МОК одобриха всичките 40 предложения по Програма 2020, които отварят нови хоризонти и планират кардинални промени в олимпийското движение през следващите няколко години. Това стана по време на Извънредната 127-а сесия на МОК в Монако. Всички присъстващи 96 членове на МОК гласуваха „за“ предложените от новия президент Томас Бах промени, повечето от които се определят от наблюдателите като ключови за развитието на олимпизма.

Сред по-важните решения са улесняване и редуциране разходите по процедурите при кандидатстване за домакинство на игрите. Кандидатурите вече ще съобразяват приоритетно с нуждите на градовете и държавите домакини, отваря се възможност в бъдеще да се помисли два града или дори две отделни страни да организират заедно една олимпиада. МОК планира да намали разходите по организацията на игрите и дори да подпомага финансово с големи суми бъдещите домакини.

Самата програма ще трансформира от „базирана на спортовете“ към „базирана на дисциплините“. Планира се изравняване възможностите на половете и стимулиране на микс дисциплините. Младежките олимпиади пък ще се препозиционират в неолимпийските години. Одобрена бе идеята за създаване на Олимпийски ТВ канал. МОК е готов да похарчи до 490 милиона евро за развитието му през следващите 7 години.

Очаква се, че след това той ще може да се финансира самостоятелно, а по-късно да започне да носи и приходи. Стартирането на олимпийския канал ще послужи като основа за насърчаване на спорта и спортистите между олимпийските игри, 365 дни в годината.

Телевизионният канал ще позволи на МОК да стане част от "цифровия век" и "да говори на един и същ език с младите хора". Каналът ще бъде достъпен в интернет и на мобилни устройства. Предполага се също така създаването на офиси във всяка страна, които ще бъдат ангажирани с адаптацията на съдържанието, включително и на дадения език.

Телевизионният канал ще стане платформа за разпространение на олимпийските ценности, както и за насърчаване на много културни и хуманитарни проекти на МОК. Решено бе да се заделят допълнително 20 млн. долара за борба с уговорените мачове и допинга, което е в синхрон с новата философия за защита на коректните спортисти.

В бъдеще подбора на членовете на МОК ще се базира на стриктен баланс на полове, география (национално представителство) и експертиза. Наред с това се засилва сътрудничеството с организации за спортуване на хора с различно развитие и способности, ще се сближат отношенията с професионалните лиги. Насърчават се разбирателството, съгласието, компромисите и диалога – както с обществеността, така и вътре в олимпийското семейство.

Президентът Бах бе щастлив при закриването на Извънредната сесия. „Това е един много важен и позитивен ден за МОК и олимпийското движение“, заяви президентът на една от най-влиятелните световни организации.