Международният олимпийски комитет отмени наказанието на французина Ги Дрю, но го порица и му забрани да оглавява каквато и да е комисия за срок от пет години във връзка със скандала с корупция във Франция, съобщи БТА, цитирайки АП.

Бившият спортен министър на Франция, олимпийският шампион Ги Дрю, бе временно отстранен като член на Международния олимпийски комитет. Наказанието на французина ще изтече на 31 май 2006 година.

Дрю, който е олимпийски шампион на 110 метра с препятствия от игрите в Монреал 76, получи 15-месечна условна присъда и 50 000 евро глоба за злоупотреби през 90-те години на миналия век.

Дрю бе обвинен, че се е облагодетелствал неправомерно от фиктивна работа за строителна компания между 1990 и 1993 година. Олимпиецът бе признат за виновен, че е злоупотребил с авоарите на компанията.  

Етичната комисия на МОК е преразгледала случая и е направила нужните изводи, които бяха одобрени от 15-членния състав на Изпълнителния комитет на МОК.

Бордът възстанови правата на Дрю, което означава, че той ще загуби само председателското си място в комисията по международните връзки на МОК, която оглавява от 2002 година. След края на заседанието Дрю отказа да говори с журналистите.

Според етичната комисия Ги Дрю е нарушил етичните принципи и "сериозно е навредил на репутацията на олимпийското движение".

Президентът на МОК Жак Рох заяви, че Дрю е свободен да присъства на заседанията на МОК, да гласува на генералните асамблеи и да представя олимпийския комитет на Франция.

"Той има всички права", каза Рох, добавяйки, че комисията по етика ще проучи случая с италианския член Франко Караро.

Караро подаде оставка като президент на футболната федерация на Италия след огромния скандал с уговорени мачове в Серия А.

Жак Рох разкри, че Караро е изпратил писмо до комисията по етика с молба неговия случай да бъде преразгледан, допълни БТА.