Министерството на младежта и спорта е успяло да увеличи бюджета си за младежки дейности през 2017 г. с 2 млн. лв., това стана ясно от изказването на министър Красен Кралев на откриването на Националната младежка конференция "Младите хора в съвременна България". По този начин за следващата година ММС ще разполага с 3,2 млн. лв. за финансиране на младежки проекти.

"В момента се разработват две нови програми, които ще бъдат насочени към дейности за превенция на агресията и злоупотребата със забранени стимуланти и субстанции. Ще се популяризират и спортните дейности като алтернатива за свободното време на младите хора", каза министър Кралев.

През следващата седмица ще започне и подписването на договорите по одобрените проекти по Национална програма за младежта 2016 - 2020. По двете подпрограми на Националната програма за младежта - Младежки-консултантски центрове и Национални младежки инициативи и кампании ще бъдат подписани договори на обща стойност около 1,5 млн. лв.

"Изключително сме доволни от качеството на проектите, които постъпиха в министерството", заяви министър Красен Кралев. "Имаме обаче и тревога, за това че не във всички областни центрове в България има създадени младежки неправителствени организации", добави Кралев.

По думите му има системна грешка в организацията на работата с младите хора в България - отговорността за това е дадена на Министерството на младежта и спорта, а финансирането по европейските програми се управлява от Министерство на образованието и науката и Министерство на труда и социалната политика.

"По този начин комуникацията и реализирането на програмите се затруднява. От април следващата година ние ще настояваме програмите за младежта, които се управляват от ММС да бъдат по-сериозно финансирани, за да имат и по-добър краен ефект", каза Красен Кралев.

Министър Кралев призова повече млади хора да бъдат активни и да взимат участие в политическия живот на страната. "Колкото повече свежи умове се включват в политическите партии, толкова по-нормален и лесен става диалога между тях. Не се страхувайте да взимате участие в политическите процеси, защото в крайна сметка става въпрос за вашето бъдеще", завърши министърът.

Националната младежка конференция "Младите хора в съвременна България" се организира за 3-ти път от Национален младежки форум. Събитието събира на едно място активни младежки представители на организации и неформални групи заедно с представители на администрацията, отговорни за провеждането на младежката политика в България. В конференцията участие взе и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е най-младият член на Европейския парламент. Беше прочетено и приветствие от президента Росен Плевнелиев.