Невиждана мистерия застигна щангистите на Азербайджан - петима са лишени от медалите си на европейското в Албания през април 2013 г. Двама от тях са българи - шампионът Валентин Христов (62) и Силвия Ангелова (48), класирала се втора. Треньор на азерите е Златан Ванев.

"Аз съм в шок, не знам какво да ви кажа - заяви Ванев за "Труд" от Баку. - Нямаме никаква информация и официални документи. Аз знам колкото вас. Това е пълна мистерия, защото след европейското наши щангисти участваха на няколко първенства без никакви проблеми. Нали знаете, че ако е имало допинг, нямаше да ни допуснат."

Почти година по-късно Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) оповести ново класиране за европейското, в което срещу имената на Христов, Ангелова, Интигам Заиров (94 кг), Сардар Гасанов (69) и Зулфугар Сулейманов (62 кг) пише - "дисквалифициран". Това води автоматично до изкачване в класирането на наши щангисти. Така Стоян Енев (62) става трети, а Ивайло Филев (69) - шести.

Няма информация засега и от МФВТ за причините за санкцията. Обичайната практика е когато има положителни допинг проби, да се обявяват в края на годината или началото на следващата. За 2013-а МФВТ разкри на сайта си имената на 67 състезатели. Но сред тях няма азербайджанци. Мистериозно е също така, че резултати на азерите от световното през есента в Полша не са анулирани. А в края на годината Христов спечели турнир Гран при в Баку и тогава лично бе награден от президента на МФВТ Тамаш Аян.
Ванев очаква във вторник среща с шефа на местната федерация, на която да получи яснота.