Министърът на младежта и спорта Радостин Василев поздрави българите по повод Освобождението на родината от турско робство.

 Ето какво написа той във Фейсбук:

"Скъпи приятели,

Поздравявам Ви по повод националния празник на България!

Днес всички ние отгръщаме страниците на славната ни история, за да отбележим деня, в който българското национално самосъзнание постига своя триумф - Деня на Освобождението. Преди точно 144 г. България е освободена от петвековно иго и днес, на 3 март, е нужно да си припомним колко ценна е свободата и че е невъзможна без саможертва.

Днес е денят, в който се прекланяме пред героите, пожертвали живота си, за да я има България. Трети март е датата, която носи огромния символ на мъжеството, храбростта и куража на нашите предци, които имаха смелостта да извървят дългия път към най-святата ценност - свободата. Тя е отгледана в монашеската килия на Паисий, преминава през бесилото на Левски и храбростта на Ботев. Няма да спрем да се връщаме назад към тяхното величие, защото който забравя миналото си, е обречен да няма бъдеще.

Радостин Василев отговори на БФС

Радостин Василев отговори на БФС

Ето позицията на ММС

Българите сме горд и безстрашен народ. Историята ни е пълна с безсмъртни примери за духовно величие, а днес почитаме един от най-светлите - този на българското опълчение, което самопожертвователно води тежки битки за свободата на родината. Споменът за тях ни дава самочувствие и осмисля през вековете нашата национална идентичност, поддържа духа ни и ни дава надежда за бъдещето.

Но никой народ не може да се уповава само на своите мъртви герои. От нас зависи дали ще бъдем достойни техни наследници. Нашите дела ще докажат можем ли да живеем в тази България, за която те са давали живота си на връх Шипка и в битките за свободата на всеки наш град. В тези времена една от основните ни задачи е да защитаваме националния интерес на България и да съхраняваме нашата национална памет.

На Трети март, преди 144 г., България възкръсва за нов живот. Затова трябва да направим така, че великото дело на предците ни да не е напразно. Че "чистата свята република", която ни завеща Васил Левски, ще бъде и ще пребъде.

Предстоят ни изпитания, които можем да преодолеем само ако покажем сплотеност и смелост. Наш дълг е да продължим великото дело на героите ни и да завещаем на нашите наследници силна и устойчива България. Това е нашата голяма отговорност.

Поклон пред паметта и делото на всички, които имат принос за освобождението на отечеството ни! Честит национален празник! Да живее България!", написа министър Василев.