Планираме най-късно до края на месец септември да започнем реновирането на Зимния дворец на спорта в София. Tова заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за състоянието му, зададен от народните представители от БСП Весела Лечева и Иван Ченчев. Ако процедурата приключи в срок и няма обжалвания се очаква ремонтът да бъде изцяло завършен в началото на месец март 2018 година.

Спортният министър бе категоричен, че няма опасност нито за трениращите, нито за работещите там, защото инсталациите се поддържат. "След оглед на анализите и констатациите, отразени в доклад на Общинската комисия за проверка и контрол по спазването на инженерните и техническите изисквания към спортните обекти по отношение на тяхната сигурност от 23.06.2017г., Зимният дворец е в задоволително състояние", посочи той.

От отговора на Красен Кралев стана ясно, че сградата и залите на спортното съоръжение не са били предмет на сериозна реконструкция от изграждането си през средата на 80-те години на миналия век. По думите на министъра на младежта и спорта графикът е съгласуван с Българската федерацията по кънки, Българската федерация по хокей на лед и всички спортни клубове от София, които провеждат тренировъчен процес на спортния обект. Всички съоръжения функционират, поддържат се от компетентен екип от професионалисти и е осигурен постоянен контрол на експлоатация.

Министър Кралев и Иван Портних откриха нова спортна площадка във Варна

Министър Кралев и Иван Портних откриха нова спортна площадка във Варна

"Вече имаме една наистина приятна среда за най-малките варненци и родителите им"

Министър Кралев заяви, че спортния обект домакинства и е в състояние да приема и занапред тренировъчни и състезателни програми от календара на ледените спортове у нас, както и да бъде домакин на международни турнири и първенства. "Още през 2016 г. в предишния ми мандат като министър на младежта и спорта поех ангажимент, че ще бъдат намерени варианти за ремонт на най-голямото съоръжение за практикуване на зимни спортове в София", посочи още той.

Спортният министър обясни, че ремонтът на Зимния дворец на спорта ще включва въвеждане на енергоефективни мерки чрез договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца. Прогнозната стойност е 4 млн. лева без ДДС.

"Kлиматичната и отоплителна инсталация в Зимния дворец на спорта e с огромни загуби на енергия. Покривната част не е топлоизолирана, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни", каза Кралев.

Красен Кралев: Нещо хубаво се случва с българския футбол

Красен Кралев: Нещо хубаво се случва с българския футбол

"Магията на победата"

Затова в изпълнението на енергоефективни мерки се предвижда топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно. Системата за климатизация също ще бъде модернизирана като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. Ще бъде направен ремонт на ледената пързалка и мантинелите в съответствие с изискванията за безопасност на състезателите по шортрек и хокей. В рамките на ремонта ще бъдат обновени и съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала на Зимния дворец.

Относно собствеността на земята под спортното съоръжение министър Красен Кралев обясни, че забавянето на прехвърлянето й от Министерство на образованието и науката (МОН) към Министерство на младежта и спорта (ММС) е отговорност на Областна управа София. "Имаме пълно разбирателство с МОН за прехвърлянето на собствеността на земята към ММС, но Областната управа бави документите вече повече от 2-3 месеца по необясними за мен причини", подчерта спортният министър.