В сряда стана ясно, че България все пак ще има щанги. Международната федерация изпрати писмо, че отърваваме кожата и наказанията ни са далеч от максималните. Та даже имаме шанс да пратим състезатели на Олимпиадата. И това се случва, след като 11 български щангисти бяха заловени в употреба на допинг!

Истината е, че всичко това е заслуга основно на спортния министър Красен Кралев. За пръв път в историята на българския спорт държавата застава на страната на уличени в употребата на допинг наши състезатели. В момента, в който избухна скандалът, Кралев лично се зае да разплете цялата история и ако е възможно да спаси щангистите. Започнаха анализи в нашата допинг-лаборатория, после бяха направени още няколко проби, които доказаха, че забраненият анаболен стероид станозолол е попаднал в организма на спортистите заради замърсена хранителна добавка. Този факт смекчи обстоятелствата и българите се отърваха само с 9 месеца наказание за заловените за пръв път и 18 месеца за хванатите повторно.

Ако от федерацията си бяха свършили работата и бяха оповестили още при попълването на задължителните формуляри, в които се упоменава какви медикаменти ползват спортистите, че състезателите взимат прословутата вече добавка „Трибест", която в последствие се оказа замърсена, санкциите щяха да са още по-малки. Така и не стана ясно защо не са го направили, но неофициално се появи информация от злополучния президент на Българската федерация по вдигане на щанги Неделчо Колев, че така се криели от конкурентите схемите за възстановяване.

Смях! Че кой ги гледа нашите схеми, според които през няколко години гърми целият отбор! И да си дойдем на думата за Неделчо Колев. Вместо да благодари на държавата, че му спаси кожата, той постави Кралев в изключително неудобно положение като се скара зверски с журналистите при обявяването на наказанията на щангистите. А както и да ги погледнеш, наказанията са си победа. Защото все още имаме шанс в България да съществува спортът вдигане на тежести. И това е въпреки Неделчо и хората около него. И трябва да им е ясно - те се изпуснаха в гащите, а държавата ги позабърса и ги отърва да не паднат на дъното на тоалетната.

Сега обаче идва по-интересното. Каква глоба ще ни наложи международната федерация? А очакванията са тя да е в размер на 500 000 долара. Неделчо рипна на журналистите, които го питаха кой ще я плати, че репортерите трябва да го направят! Такива реплики даже на майтап не се казват. Защото идва моментът, в който сметката ще трябва да се плаща. И няма държавата да се разправя със сервитьора Тамаш Аян (шефът на международната федерация), който ще я донесе. Неделчо трябва да я плати. И тогава няма да е толкова отворен пред журналистите. А Кралев, даже и да иска, вече няма как да помогне спорта вдигане на тежести, който хора като Колев от години се опитват да затрият.