Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с председателя на федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания" д-р Иван Янев. Той пое ангажимент министерството да подкрепи домакинството на Световното отборно първенство за незрящи и слабовиждащи шахматисти през 2018 година, което се планира да бъде проведено в София в периода 20-31 юли 2018 година.

Министър Кралев посети детски спортен лагер, на който децата учат английски, тренирайки футбол

Министър Кралев посети детски спортен лагер, на който децата учат английски, тренирайки футбол

Обучението се води от 4-ма британски специалисти

България е получила правото да бъде домакин на Световното отборно първенство на конгреса на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) на 25 юни 2017 година, като решаваща роля за това решение е изиграла и срещата на министър Кралев с президента на IBCA Людвиг Буйтелхов през 2015 г. Това сподели д-р Янев и от името на федерацията ми отправи покана министъра да бъда патрон на събитието.

В своята спортна история до момента България не е организирала първенство от такъв ранг за хора със зрителни увреждания. Подобен форум беше организираното през 1983 г. във Варна, Европейско първенство по лека атлетика за незрящи. Тогава като лекоатлет Красен Кралев участва в първенството като водач на бегач от Норвегия, който спечели сребърния медал на 5000 м.

На срещата беше обсъдена и възможността за включване на неправителствени организации, ангажирани със спорт за деца със зрителни увреждания в Националната програма за изпълнение на младежки дейности. По думите на д-р Иван Янев това е необходимо, защото при интеграцията на подобни деца в общообразователните училища, те трудно достигат до занимания със спорт.

Снимка 305476

Източник: facebook.com