"Идеята ни е да продължим политиката на първия кабинет на Борисов, която беше сериозно инвестиране в инфраструктурни проекти", каза министър Красен Кралев по повод реформите, които планува да направи в спорта.

Кралев присъства на събрание на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, като след срещата коментира различни проблеми в българския спорт на всяко едно ниво.

По отношение на Спортния тотализатор, той разкри, че ще направи промени на управленско ниво.

"Ще има промени в структурата на ръководния орган на Спортния тотализатор. Още тази седмица ще ви запозная с това. Като основният източник за финансиране на българския спорт, Спортният тотализатор трябва да продължава да се развива и да увеличава печалбите си, за да отделя по-голям размер средства за федерациите, и клубовете. Затова всячески ще подпомагаме дейността му като едно нормално търговско дружество, което се бори на конкурентен пазар", отговори Кралев.

Кралев коментира още един много наболял проблем, а именно спортните бази на ЦСКА. Той заяви, че съвсем скоро ще министерството ще излезе с решение на казуса.

"Проблемът с базите на ЦСКА е сериозен. Ще ангажираме добър екип от юристи, които да разрешат казуса. Трябва обаче да се намери глобално решение на всички проблеми, свързани със стопанисването на спортната база. Трябва да сме много прецизни. Ще излезем с предложение и решение по този казус", и продължи:

"Реформите са в приоритетите на работа на министерството и всички спортни организации. Трябва да се обърне внимание на детско-юношеския и масовия спорт. Трябва да се вмени на общините да се занимават с масовия спорт. Клубовете да отделят по-голямо внимание на детско-юношеския, а федерациите да се занимават с елитния. Това трябва да се подплати законово със съответните законодателни промени. Това е основната промяна, която се надявам да възстанови правилното подреждане на пирамидата на българския спорт. Така, че елитните треньори да имат по-широк избор от деца, които да развиват и да изградят новите български шампиони. Здравето на нацията е изключително важно, затова трябва да се наблегне на детско-юношеския спорт, където са корените ни. Децата ни не са в добро състояние. Има много нетипични болести като диабет, високо кръвно и затлъстяване, което се дължи на пропуски и занемаряване на работата в сферата на спорта".

По повод срещата с членовете на БОК и бъдещата работа между двете структури Кралев каза:

"Министерството на спорта ще бъде надежден партньор на БОК. Имаме обща цел, общ път и споделихме някои от нашите идеи за реформи в областта на спорта, които за радост се споделят от членовете на Изпълкома на БОК. Това ми дава надежда и увереност, че сме на прав път да проведем реформи. Очаквам активно сътрудничество от БОК, особено в областта на законодателните промени, които касаят нов закон за спорта. Очаквам много активно съдействие и консултации с БОК и експертизата им новата система на финансиране на федерациите и клубовете. Те споделят нашата идея, че ключовата дума тук е "справедливост". Тези, които имат успехи и с децата, и в елитния спорт трябва да бъдат стимулирани и да имат повече средства, за сметка на останалите, които имитират дейност. Дано да успеем в нашите намерения за реформа в българския спорт. Тепърва предстои да проведем широки консултации с елитните федерации, не само на олимпийските, но и на неолимпийските спортове. Трябва да видим кои спортове имат най-голяма нужда и министерството ще лобира за тях. Ще лобирам да има най-различни варианти за външно финансиране на спортните федерации и клубовете".