Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри конференцията "20 години Център за развитие на човешките ресурси - "Еразъм+ - Changing lives, Opening minds" заедно с европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и министъра на образованието и наука Красимир Вълчев.

"ММС е бенефициент на глава "Спорт" на програма "Еразъм+" и през последните години системно популяризираме възможностите по нея сред спортните организации в България. В резултат на това през 2019 г. България е четвърта по подадени спортни проекти от всички държави-членки на ЕС, като можем да се похвалим със стабилна успеваемост. Приоритетите за ММС, както и на Програмата в областта на спорта, са почтеността в спорта, борбата срещу допинга и манипулирането на резултати от спортни събития, защитата на децата в спорта, доброто управление", каза министър Кралев по време на официалното откриване и приветства Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) за успешно свършената работа през последните 20 години.

Спортният министър поздрави Мария Габриел по повод началото на новия й мандат.

"Радвам, че секторите спорт и младеж са част от ресора именно на българския еврокомисар. Убеден съм, че нейното политическо лидерство ще допринесе за това по-бързо да бъдат завършени преговорите между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент по новите регламенти на двете програми, в които Министерството на младежта и спорта активно участва", допълни той.

Мария Габриел изрази удовлетворение за мащабния ресор, който ще ръководи.

"Заглавието на ресора ми беше променено от "Иновации и младеж" на "Иновации, научни изследвания, култура, образование и млади хора", като бях много ясна, че ще бъда комисар и на спорта. Тази промяна в заглавието показва едно - че за нас като българи, като европейци, думите имат значение. Защото думите са изпълнени със съдържание за нас. Предложението на комисията е за двойно увеличение на бюджета, а Европейският парламент е още по-амбициозен", посочи тя.

Красен Кралев допълни, че ММС систематично отстоява по-амбициозна глава "Спорт" на програма "Еразъм+" след 2021 г., която дава още по-големи възможности както за създаването на устойчиви политики, така и за спортистите, треньорите, различни организации и всички български граждани.

"Вярвам, че децентрализирането на някои от дейностите ще доведе програмата още по-близо до бенефициентите в България. Приветствам призива на комисар Габриел за утрояване на бюджета на програмата и се надявам той да получи подкрепата и на финансовите министри на ЕС", каза Кралев и добави, че силният бюджет ще е от огромно значение и за реализирането на амбициите в глава "Младеж" и новите инициативи, заложени в нея.

По време на форума министър Кралев връчи награда за успешен проект "Достъпна среда за хора с увреждания - Перник" по Програма "Европейски корпус за солидарност".

На конференцията бе представен и обзор на проектите и дейностите, осъществени в България с подкрепата на най-голямата програма за образование, обучение, младеж и спорт на ЕК, Програма "Еразъм+" и Програма "Европейски корпус за солидарност". Форумът продължи с пленарна сесия за обсъждане бъдещето на Програма "Еразъм+".

На събитието присъстваха още изпълнителният директор на ЦРЧР г-н Петьо Кънев, зам. министърът на младежта и спорта Николай Павлов, Янка Такева, председател на Синдикатите на българските учители, проф. д-р Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите, проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на С.У." Св. Климент Охридски", Стати Статев, ректор на УНСС и др.

Министър Кралев награди Митко Джорджев за сребърния му медал от Европейското първенство по таекуондо

Министър Кралев награди Митко Джорджев за сребърния му медал от Европейското първенство по таекуондо

Успехът на Джорджев е най-големият за българското олимпийско таекуондо през 2019 г.