Министърът на младежта и спорта Красен Кралев защити решението си премиите на призьорите от параолимпийските игри да са по-ниски от тези на здравите им колеги. Паричните награди на параолимпийците бяха равни с тези на олимпийците за Атина 2004 и Пекин 2008. За игрите в Лондон през 2012 г. премиите на спортистите с увреждания бяха намалени до 15% от тези на здравите.

Според сега действащата наредба единственият български шампион от Рио 2016 – Ружди Ружди, който спечели златото в тласкането на гюле в категория F54-55, ще получи 50 000 лева, докато евентуална титла на здрав спортист щеше да бъде премирана с 250 000 лв.

"Няма как премиите да са еднакви, защото олимпийските игри и параолимпийските не са едно и също състезание като ранг – заяви Кралев, цитиран от "Труд". – Мисля, че сегашната ситуация е справедлива. Спортът трябва да е достъпен за всички. Най-важното е хората с увреждания да имат достъп до спортните съоръжения, да получат възможност да спортуват, а не да се фокусираме само в медалите и премиите."

Той добави, че премиите на българските параолимпийци са по-високи от тези в редица европейски страни, а като финансиране на участниците си в Рио 2016 страната ни е на второ място след Франция.