Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе специален гост в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Ето какво сподели спортният шеф, във връзка със зачестилите случаи на уличени в използването на допинг спортисти:

"У нас само аматьори са хващани с допинг. Изключение е само случаят с положителните проби на 11 състезатели от отбора по вдигане на тежести през 2015 г., заради замърсена хранителна добавка. Иначе средно на година у нас положителни проби дават между 7 и 15 души - едно средно ниво за света".

Министърът на спорта е вторият човек в страната, който разбира при уличен в употреба на допинг спортист. "Веднага се чух с Габи (лекоатлетката Габриела Петрова - б. ред.) и треньорът ѝ (след дадената от Петрова положителна допинг проба за мелдоний)", поясни министърът.

Кралев обясни защо случаите на уличени в употребата на мелдоний спортисти са различни. Препаратът е бил сложен в списък на наблюдавани вещества още през 2015 г. През есента на миналата година Световната антидопингова агенция разпространила информация, че мелдоният ще е забранен от началото на 2016 г.

Въпреки че повечето от спортистите са преустановили употребата му, над 130 души от международния спортен елит са дали положителни проби от началото на годината, поясни Кралев. Министърът припомни наскоро разпространената информация от създателя на препарата - Ивар Калвинш, че отнема до 6 месеца, за да се изчисти организма от мелдония. Вероятно това е и причината все още да няма нито един наказан спортист, припомни Кралев.

„Не очакваме други наши спортисти да дадат положителна проба за мелдоний, защото този преходен период вече изтече. Отделно ние проверяваме всички спортисти, които са взели квоти, или се очаква да вземат такива", коментира експертът.

Министърът подчерта, че случаите на хванати с допинг винаги се увеличават в годината преди Олимпиада.

Според Кралев липсата на какъвто и да било контрол при хранителните добавки у нас е голям проблем.

„Опитваме се да направим промени в Закона за храните, но и от работната група трудно срещаме разбиране. Асоциацията на производителите на хранителни добавки оказва силен натиск да не се стига до каквито и да било промени", поясни министърът. По думите му една от промени, които искат да прокарат, е да задължат производителите да представят сертификат доказващ, че съдържанието на хранителните добавки, и описаното на опаковката съвпадат. „Засега това не се приема", коментира той.

Вторият вариант, който се обсъжда, е да задължим производителите да доказват, че продуктите им не съдържат забранени вещества", допълни Кралев.