Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди състезателите от каратето, женското самбо и художествената гимнастика, както и техните треньори за успехите им на Европейските игри в Минск. В беларуската столица българските спортисти спечелиха 18 медала - 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови. Това е с 8 повече, отколкото на Игрите в Баку през 2015, когато нашите състезатели завоюваха 10 отличия - 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови. По този начин страната ни се нареди на 16-о място в класирането по медали при нациите.

Красен Кралев се срещна лично с всеки от медалистите, които му споделиха впечатленията си от организацията и протичането на Европейските игри в Минск. Той им благодари за това, че са защитили достойно честта на родината си и са зарадвали хиляди българи.

Министърът пожела на всички спортисти да продължат подготовката си все така мотивирани да радват българската общественост с още по-големи спортни успехи. Те от своя страна му благодариха за прекрасните условия за тренировки, които са им осигурени от ММС и за личното внимание, което министъра им оказва.

Спортният министър обсъди и анализира с медалистите подготовката им за Олимпийските игри в Токио 2020.

Ивет Горанова беше блестяща в турнира по карате и донесе титла за България в категория до 55 кг "Кумите". Младата състезателка добави още едно ценно отличие в актива си след бронзовите медали от световно и европейско първенство и има сериозни шансове за класиране на Олимпиадата в Токио през 2020 година. По време на срещата с Ивет Горанова министър Кралев и президентът на Българската национална федерация карате Алексей Петров й връчиха сертификат за 1-ви дан (черен колан) по шотокан-карате до.

Художествената ни гимнастика направи огромно израстване в Беларус. На Игрите в Баку най-красивият спорт остана без медал, но тази година грациите спечелиха 5 . Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова донесе 3 отличия - сребърни медали в многобоя и на 5 топки, както и бронз на 3 обръча и 2 чифта бухалки. Катрин Тасева прибави сребро на топка и бронз на лента. Утре, за трета поредна година, националният отбор по художествена гимнастика заминава за тренировъчен лагер в град Мураяма, Япония, който е част от олимпийската подготовка на състезателките.

Самбистите ни се върнаха с две отличия от беларуската столица. Мария Оряшкова спечели титлата в категория до 80 кг., а Цветелина Цветанова завоюва бронзов медал при 48 килограмовите. Оряшкова бе единствената спортистка в Минск, която се състезава в два спорта - самбо и борба. Тя запозна Кралев с предстоящата си съвместна подготовка с нашите боркини и увери спортния министър, че ще направи всичко възможно да вземе квота за Олимпиадата догодина.

Красен Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри

Министърът на спорта: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри

"Финансовият стимул зависи от приоритизирането на Игрите"