Проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, се срещна с Н.Пр. Ерик Льобедел - посланик на Република Франция в България. На разговора в Министерството на младежта и спорта присъстваха заместник-министър Мая Тодорова и г-н Пиер Гийме, аташе по културните въпроси към Френския културен институт.

Двете страни обсъждаха възможностите за възобновяване и разширяване на сътрудничеството в областта на младежта и спорта.

Н.Пр. Ерик Льобедел е първият посланик, с когото министър Дашева се срещна. Тя представи дългогодишната история на сътрудничеството в областта на младежта и спорта между двете страни, съвместните Смесени комитети за сътрудничество, както и работата на различните федерации.

Проф. Дашева обърна внимание на Националния институт за физическо възпитание и спорт (INSEP) на Франция, като подчерта възхищението си от информационната база данни, която притежава той.

"Това би могло да бъде основа за бъдещ обмен на експерти, треньори, научни кадри и изследователи в областта на спорта, както и провеждането на стажове," каза проф. Дашева.

Посланик Льобедел сподели, че от дипломатическа и финансова подкрепа имат нужда малките федерации. Проф. Дашева пое ангажимент да се допита до тях за нуждите им от съвместна дейност, а според нея един от спортовете, в които може да има бъдещо сътрудничество е фехтовката. Посланик Льобедел насочи вниманието си към борбата и каза, че вижда потенциал за бъдеща съвместна работа с Българската федерация по борба.

Бъдещите намерения за сътрудничество са свързани и с инициативата София - Европейска столица на спорта 2018, а през следващата година вниманието ще бъде насочено и към Банско, което беше обявено за Европейски град на спорта за 2017-та.

Министър Дашева и Н.Пр. Льобедел обсъдиха възможностите за подготовка на спортисти на високопланинска база "Белмекен", а посланикът на Република Франция прояви интерес към зимните курорти на страната ни - Боровец, Пампорово, Банско и Витоша.

Зам.-министър Мая Тодорова представи политиката в областта на младежта и младежките дейности. Н.Пр. Льобедел пое ангажимента да предаде желанието за съвместна дейност в Париж. Министър Дашева одобри тази идея, която е в контекста на предстоящето Председателство на България на Европейския съюз.

Тя подчерта, че по време на Председателството ще бъдат организирани семинари и конференции за младежта. В края на разговора посланик Льобедел и министър Дашева се договориха да разширят добрите отношения и взаимното сътрудничество от миналото както в областта на спорта, така и в областта на младежките инициативи.