Мария Димитрова е професионален фитнес инструктор и треньор по навлизащия в България стил "Комбат". С нея говорим за ползите от спорта и по много актуални теми, свързани с него. Ето какво каза тя в интервю за ТОПСПОРТ:

Мария, представи се на читателите ни. От колко време се занимаваш със спорт, какво си тренирала и какви са успехите ти?

- Занимавам се със спорт още от дете. Започнах да тренирам по-сериозно в четвърти клас. Баща ми ме записа на таекуондо. След първите две тренировки не ми хареса. Стреснах се, видя ми се трудно. Имаше доста хора и много нови неща, които не разбирах. Въпреки това продължих да ходя на заниманията. Благодаря на баща ми, който ме насърчи да тренирам и да не се отказвам. Третата тренировка много ми хареса, сприятелих се с цялата група. Този спорт ме научи на много неща, изгради ме. Препоръчвам на всеки да се докосне по един или друг начин до спорта и да открие неговия. За да развие дисциплина, самостоятелност, увереност. Много са ползите и за здравето ни от движението. Тренирала съм много неща - освен таекуондо, още художествена гимнастика, плуване, танци... Бойните спортове обаче са в кръвта ми.

С какво този вид спортове привличат жените?

- Заради адреналина е. От бойните спортове се носи голяма енергия. Особено, ако гледаш мачове между мъже. Има я връзката с животинското царство, как два мъжки индивида се бият за женската. С това го свързвам като интерес от страна на дамите. Аз съм темпераментен човек и с тези спортове изразявам себе си.

Ти си била журналистка. Как стана този преход - от клавиатурата до инструктор по фитнес и "Комбат"?

- От една страна стана плавно, от друга - внезапно. Още в началото на кариерата ми като журналист, аз се занимавах и със спорт. Над 6 години бях в сферата на журналистиката, това и завърших. Харесваше ми тази професия, още е така. Но винаги съм била влюбена в спорта. Винаги съм отделяла време за фитнес, за себе си. Дори, когато съм нямала почти никакво свободно време. Голяма част от темите, за които съм писала, са били свързани със спорта под една или друга форма. Тук отбелязвам, че не съм била спортна журналистка. Все повече започнах да навлизам в спорта. Другите неща отиваха на заден план. И в един момент реших да се отдам на спорта изцяло. Искам да се занимавам само с това. То ми е на сърцето.

Снимка 621163

Източник: Личен архив

Разкажи повече за този стил - "Комбат"?

- Това е спорт, създаден от един аржентинец. Фернандо Горини се казва. През 2014 година. В България стилът е сравнително нов. Не се практикува много и не се знае достатъчно за него. Това е групово занимание. Съчетава кардио тренировка, аеробна, с анаеробна. Или елементи от силови движения. Ключовото е различните комбинации от бойните спортове. Дали ще са удари с ръце, с крака, блокове, елементи от карате, бокс, от всички видове бойни спортове. Това протича на фона на музика, която си пасва със стила. Получава се много зрелищно и енергично. Стилът е подходящ и за жени, и за мъже. Има доста ползи. Най-малкото - гори много калории. Динамично е, интензивно и зареждащо. Бих се изразила така - "Комбат" нокаутира стреса и оформя тялото.

Снимка 621162

Източник: Личен архив

Има ли достатъчно желаещи да го практикуват и актуален ли е също така за действащи професионални спортисти?

- Това е любителски спорт. Не може да ходиш на състезания по "Комбат". Направен е за част от ежедневието на хората. Да се заредят, да разпуснат, да тренират тялото си. Стилът развива качествата, дали физически или ментални. Много помага за борбата със стреса. Влизаш в залата и забравяш за всичко друго - за проблеми, ежедневие, жени, мъже, шефове... (смее се) Защо да не се практикува и от професионални спортисти? Зависи от желанието и амбицията на самия човек. Ако даден спортист иска да подобри пъргавината си и баланса, "Комбат" е подходящ. Страхотен е и за развиване на координацията, и сила на ударите. Чудесен е и за професионалисти, и за начинаещи. А дори за хората, които не са влизали в спортна зала гарантирам, че "Комбат" ще им бъде изключително интересен и тонизиращ.

Снимка 621165

Източник: Личен архив

Тъжното е, че все повече деца не се вълнуват от спорт. Как можем да ги отделим от телефоните и да ги върнем в залите?

- Много наболяла тема. Скоро слушах един подкаст. Там се казва, че е хубаво да променим системата. Още в училище да се вкарат неща, които да насочват децата към спорта. Да се обърне внимание и на хранителния режим - в столовата на училищата сандвичите да се заменят с ябълки, да се говори повече за спорт. Да има час, в който да се обръща внимание на ползата от спорта, а не само такъв по физическа подготовка. Знаем как протичат часовете по физическо. Общо взето си правиш, каквото искаш. Момчетата играят футбол, момичетата волейбол, например. Нямаш конкретни задачи. Ако имаш, те се претупват. Всеки, който се занимава със спорт, може да допринесе за връщането на децата към физическа активност. Може да се изнасят и лекции, семинари в училищата. При досег с дете, да се провокира неговото любопитство към спорта. Да не е задължение, което трябва да изпълни, за да получи съответната оценка от учителя по физическо. На самите тях ще им хареса и ще видят колко по-добре ще се чувстват, колко по-енергични ще бъдат. Спортът е глътка въздух от обсебващите технологии и интернет пространството. В спорта се създават и много стабилни приятелства. Прави ми добро впечатление, че във фитнеса, в който работя, има доста деца и тийнейджъри. Тренират, имат желание. Може да не правят упражненията идеално, но има интерес. Това ме изненада.

Снимка 621156

Източник: Личен архив

Кои са спортистите, които са ти били за пример и са те мотивирали?

- Ще кажа две имена. Не са български или световни звезди, но са големи хора и спортисти. На първо място е моят бивш треньор по таекуондо Александър Русев, Бог да го прости. Всеки път преди да водя тренировка се сещам за него и го почитам в себе си. Беше изключителен треньор и човек. Той допринесе да се задържа в таекуондото и да се увлека така силно по спорта. Направи страхотна група и отбор. До 80% хората идват в залите заради самия треньор. След това е заради спорта. Другото име е Инес Субашка - тя е бивша баскетболистка. В момента е фитнес треньор. Грабна ме с това, че говори не само за физическата полза от движението, а и за менталната част. Със спорта не развиваш само физиката, но и психиката. Тя е преминала през доста етапи, от гледна точка на хранителни разстройства, на травми, на контузии. Разказва как го е преживяла, какво й е помогнало. Много ме вдъхновява.

Колко е трудно за един млад човек като теб да се издържа от това, с което се занимаваш?

- Да, трудно е. Изобщо не е лесно. Така съм го решила. Оставих журналистиката и се отдадох изцяло на спорта. Това е лично бизнес начинание, което правя сама. Благодаря на хората, които ми подадоха ръка във фитнеса, където работя. Това го правя за себе си. Не е лесно. Не съм в тази среда от години, а от съвсем скоро. Когато правиш нещо с желание, когато влагаш любов и страст, нещата се случват. Тогава правиш нещата с лекота. Не е тежест. Всичко е въпрос на постоянство и отдаденост.

Снимка 621160

Източник: Личен архив

Колко важен е хранителният режим за хората, които искат да се занимават с фитнес и "Комбат"?

- Винаги храната върви ръка за ръка с движението и спорта. Избягвам думите "режим" и "диета". Хората ги свързват с ограничения. Насила нищо не става, наясно сме с това. По-скоро трябва да говорим за навици, което са свързани с храненето. Когато започнеш да тренираш, да правиш нещо добро за себе си, ти няма как да не промениш по твое желание и храненето. Едва ли има хора, които постоянно се хранят с пици, бургери и дюнери, и след това ходят да тренират в залата. Всеки трябва да намери личния си баланс. Да се храниш с храна, която те зарежда и ти дава енергия. Но да не се изпада в крайности. Всеки инструктор може да даде насоки за храната, ако има такива въпроси. Човек трябва да слуша най-вече своя организъм.

Къде могат да те намерят желаещите да тренират при теб?

- Аз съм във фитнес "Атлетик" на булевард "Черни връх". Там са моите часове по "Комбат", в понеделник и сряда от 19:00 часа. Това са груповите тренировки. Като фитнес треньор - пак там. Като часове, всичко е договорка между мен и трениращия. Графикът зависи от хората и тяхната заетост. Може да ме намерят и в Инстаграм (mariaa_combat1), където публикувам интересни видеа, текст и снимки за "Комбат", както всякакви любопитни и мотивиращи неща, свързани със спорта като цяло. Също и във "Фейсбук" - Мария Димитрова. За финал, бих казала всеки да прави това, което обича.