Няколко изключително популярни имена на спортисти от близкото минало се появиха в доклада на Комисията по досиетата.

От разсекретените документи става ясно, че Любо Ганев е бил вербуван от Държавна сигурност през март 1987 година и е носил псевдонима Тони. Той е бил сътрудник на Трето управление на ДС.

Светла Оцетова пък е била агент Марияна от 1978г.

Останалите челно вана БОК с минало в службите са: Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 8 - председателите и членовете на управителните и контролните органи на Българския олимпийски комитет. Проверени са 76 лица.", се казва в съобщението на Комисията.

Според съобщеното от Комисията, проверката на председателя на БОК Стефа Костадинов все още продължава.

„Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 1 лице органът по чл. 21, ал. 2 (председателят на БОК) не предостави всички необходими данни и за него проверката продължава", заявяват от Комисията.

Списък на проверените може да видите тук