Бившият министър на спорта от кабинета на Симеон Сакскобургготски - Васил Иванов даде специално интервю за Topsport.bg. Бизнесменът, който е бивш президент на федерациите по бокс и ръгби, екс-председател на ДАМС, а понастоящем активен политик, коментира появилите се спекулации в различни медии, съгласно които той ще бъде спортен министър в бъдещия служебен кабинет.

Както е известно държавният глава Росен Плевнелиев ще трябва да обяви имената на новите министри, непосредствено след разпускането на парламента на 6-ти август.

Ето и какво сподели г-н Иванов пред медията ни:

„Може би е най-добре самият г-н Росен Плевнелиев да каже дали аз ще съм министър на спорта. Не би трябвало да свеждам нещата до някаква по-детайлна конкретика. Със сигурност обаче зная какво трябва да направя още в първия момент, в който евентуално встъпя в длъжност", започна Лучано.

Най-големият проблем на българския спорт в момента не са парите, както всички смятат. Не. На първо място, по-спешно от всичко останало трябва да оправим администрацията си, ако искаме да разполагаме с работеща спортна система. Нужен е далеч по-сериозен контрол във всеки един аспект на управлението на спорта ни. Ще видите, че след това нещата ще започнат да се стабилизират.

Със сигурност мога да твърдя, че ако застана начело на Министерството, финансите, средствата няма да са проблем. Заявявам го това съвсем категорично. Когато нещата се правят както трябва, парите не са проблем и пречки от подобно естество не са на дневен ред", заяви Иванов.

„Искам да разкрия нещо, което малко хора в публичното пространство знаят - аз вече работя доста сериозно за Рио. За предстоящите Олимпийски игри през 2016-а година. Ще работя и за Игрите след това. Няма значение дали в момента съм министър или още не съм. Важното е, че се прави всичко необходимо, за да се представим солидно на Олимпиадата и да регистрираме резултатите, които ни отиват и подхождат. Защото знаете мнението ми за представянето ни в Сочи и то не е положително. Проблемът на страната ни е, че нито един лобист в света не лобира за нас. Това не може да ни радва. Не разполагаме към момента с подкрепата, с която би трябвало да имаме. Не, не мисля, че в това е проблемът на борбата ни, като олимпийски спорт. Борбата винаги ще я има на Олимпийските игри, бъдете спокойни. Това е спорт, който носи доста дивиденти за страната, както във финансово изражение, така и най-вече като респект и уважение, от страна на останалите страни. Това е важна част от спорта ни, която не бива да се пренебрегва.

Нека не се оплакват някои определени личности, че нямало как да бъдат финансирани федерациите ни. Когато бях министър финансирахме и се грижехме за 120 федерации. Нека не ми казват, че нямало как да стане и било невъзможно. Трябва обаче и да се мисли целенасочено, ако човек иска да е в управленска позиция. Аз неведнъж предлагах да се започне от елементарните неща - физзарядката в училище и третият час по физкултура. Фактът, че децата ни в момента са „Ай Ти"-та (IT - информационни технологии) и компютърни специалисти, а не спортисти, лично мен не ме радва много. Все пак моят живот е минал изцяло в спорта и съм научил много от него. Имам две титли в един ден, щастлив съм, че и синът ми се занимава със спорт. Така трябва да бъде с повечето от българите", посъветва Лучано.

Силната личност винаги намира правилния баланс между различните обстоятелства. Така е и в баланса между спорта и политиката. Само може да ме ласкае това, че много от хората, които знаят що за човек съм, смятат, че съм съумял да постигна този баланс. Цинизмът и омразата са неща, от които можем съвсем спокойно да се лишим в личния си, а и в професионален път. Нужно е взаимно уважение - както в спорта, така и в политиката. Това е рецептата", завърши Иванов.