Председателят на Българската федерация по ръгби Васил Иванов-Лучано да стане министър на спорта в служебното правителство - такава инициатива подеха легенди на българския и световен спорт, родни федерации и обществени спортни организации.

Това съобщи за Агенция „Фокус” пловдивският депутат от ГЕРБ Антони Йорданов. Вече са събрани над 70 подписа и във вторник предложението ще бъде депозирано при държавния глава Росен Плевнелиев.

Очаква се при президента да дойдат олимпийски шампиони и да му връчат лично подписката за кандидатурата на Лучано. В нея личат имената на първия ни олимпийски медалист Борис Георгиев-Моката, двукратните олимпийските шампиони Норай Нурикян и проф. Петър Киров, волейболната легенда Димитър Златанов, олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стойка Груйчева. Лучано е подкрепян дори от заемалите същия пост преди него Весела Лечева и Симон Спасов.

Иванов бе първият спортен министър у нас, като пое поста през октомври 2002 г. Сред най-важните му заслуги са въвеждането на пожизнените възнаграждения за олимпийските шампиони и медалисти, модернизацията на националния стадион „Васил Левски”, реконструкцията на основни бази като Белмекен и Спортпалас.

След мандата му като министър Лучано стана депутат в 40-ото Народно събрание, където бе избран за председател на комисията за младежта и спорта. Опитът на Иванов като спортен ръководител включва и 7-годишното управление на Българска федерация по бокс, бил е член на УС на футболния „Левски”, а в момента е председател на родната централа по ръгби.