Министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди медалистите от Европейските първенства по художествена гимнастика и фехтовка. Почетни плакети получиха състезателките от отбора, който се завърна с 13 медала - 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови отличия. Отличена беше и Йоана Илиева, която взе злато на континенталния шампионат по фехтовка до 23 години.

Награждаването се проведе в Министерството на младежта и спорта при засилен медиен интерес, а след него Лечева даде кратък брифинг.

"Много се радвам за този засилен интерес, а той е наистина заслужен, защото днес наградихме най-успелите, тези спортисти, които записаха нова златна страница за българската художествена гимнастика, постигайки абсолютни титли в многобоя за ансамбъл жени и в многобоя индивидуално в лицето на Боряна Калейн. И разбира се, всички тези момичета, които ни направиха горди от техните постижения.

Весела Лечева се срещна с медалистите от Световното за трансплантирани спортисти

Весела Лечева се срещна с медалистите от Световното за трансплантирани спортисти

Те спечелиха златен и бронзов медал в плуването

Много може да се говори за колко труд и усилия са необходими, за да бъдат завоювани тези отличия, за този талант и красота, които те показаха, за тази отдаденост към любимия им спорт. Много малко хора могат да си представят как преминава едно тяхно ежедневие. Колко труд са необходими да полагат всеки ден, за да извоюват тези отличия.

Затова ние винаги казваме, че тези наши герои са достоен пример за бъдещите поколения, за всички подрастващи, защото те могат да бъдат идоли, могат да бъдат примери, могат да бъдат мотивация за нашите млади поколения да следват техния пример и тяхната отдаденост към спорта", започна министър Лечева.

"Но най-вече искам да поздравя техните треньори, техните специалисти, защото без тяхната подкрепа, без тяхната грижа, без техният талант няма как да се случат тези успехи. Затова поздравявам всички тези треньори в лицето на Весела Димитрова, Михаела Маевска, Ясена Стойнева, Валентина Иванова, Марияна Памукова - всички те, които отдават своето време и своята любов към този спорт", добави тя.

Лечева поздрави за успехите и Българската федерация по фехтовка.

"Тук днес наградихме и след дълги години отсъствие от световната сцена, защото последните, които ни правиха горди в българската фехтовка това бяха братя Етрополски и затова искам да поздравя и младата надежда Йоана Илиева, която спечели европейската титла за девойки до 23 години. Сигурна съм, че усилията, които полага федерацията по фехтовка ще се увенчаят с успех и утрешния ден можем да видим успехите на българската фехтовка. Да им пожелаем на всички тях успех и на предстоящите състезания, защото те имат много важни състезания. Предстои Световното първенство във Валенсия - там, където трябва да завоюват и квоти за олимпийските игри в Париж. Да пожелаем на фехтовката да спечели квота за участие на олимпийските игри в Париж. На всички вас на добър час! Успех! В тези турбулентни времена в тази бих казала обстановка, която всеки ден българските граждани следят по телевизията, това е истински повод за гордост, повод да се гордеем, че България може да бъде на световния връх в спорта", заяви министър Лечева.

Тя отчете успехите и на другите спортове, сред които борба и вдигане на тежести.

"Преди няколко седмици наградихме нашите състезатели по борба, нашите състезатели по вдигане на тежести - все спортове, които са традиционно силни. И се радвам, че те са възвърнаха отново на успешните световни и европейски подиуми. Днес на гости ни беше Мохамед Джалуд, президент на Международната федерация по вдигане на тежести, както и президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести. Те са тук, за да засвидетелстват подкрепа на новото ръководство на федерацията по вдигане на тежести - там, където имаме също нашите надежди за добри класирания и за постижения в предстоящите състезания. Знаете, че само преди няколко дни поздравихме нашият световен шампион, със световен рекорд Карлос Насар, който, разбира се, очакваме неговото скорошно възстановяване и да ни представи достойно на олимпийските игри. Така че имаме повод за много гордост, радост. и удовлетворение най-вече от свършената работа", коментира министърът.

Президентът на БФХГ Илиана Раева благодари за подкрепата на Лечева и за отговорността и отношението й съм спорта изобщо.

"Искам да благодаря много за това доверие. Но искам да кажа, че наше задължение е да даваме път и шанс на таланта на България. Няма значение дали идва от художествената гимнастика, дали идва от фехтовка, дали идва от волейбол или баскетбол, наше задължение е да направим така, че да дадем шанс на талантливото младо поколение да изяви своите възможности, своя потенциал и да завоюва своите отличия на световните и европейски подиуми", допълни министърът.

"Ще кажа, че мандата ни беше изпълнен с много трудности и предизвикателства, но се опитвахме целият екип, именно водени от грижата към здравето най-вече на нашето поколение да направим възможното, така че те да се чувстват спокойни, да се чувстват обгрижени от страна на държавата. Знам, че не е лесно, но това, което мога да кажа, че изпълнихме и още утре на заседание на Министерски съвет се надявам в дневния ред да влезе и точката, която касае новата зала на "Раковски" за художествена гимнастика. Работим много упорито това да се случи заедно с Министерство на регионалното развитие, заедно с Министерство на вътрешните работи и се надявам утре да бъде точка от дневния ред новата зала за художествена гимнастика на "Раковски", коментира Лечева.

"Мога да кажа и друго, което ние направихме, защото знам колко е важно мястото, ролята и значението на треньорите, на българските треньори, специалисти, тези, които са водещи в световната методика в развитието на определените спортове. Затова и дадохме началото на една нова програма, свързана с кадровото осигуряване на българския спорт. Програмата е с бюджет 6 милиона лева. Близо 230 специалисти и треньори подписахме договори, заедно с още толкова длъжностни лица. Смятам, че който и да дойде след мен, след нашето ръководство, надявам се оттук нататък да бъде надграждана всяка една от програмите - и програмата за олимпийска подготовка, и програмата за кадрово осигуряване. Длъжни сме за това, което казах в началото, да дадем шанс на нашите талантливи поколения", завърши Весела Лечева.