Министерството на младежта и спорта подкрепи Световната кампания за безопасност на пътното платно, като част от глобалната международна инициатива за намаляване броя на пътните инциденти, която се реализира под егидата на Младежката организация за пътна безопасност към ООН, Световната здравна организация и Организацията за пътна безопасност. У нас кампанията е инициирана от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и е под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Стартът на кампанията официално бе даден на пресконференция в МРРБ, в която участваха министрите на младежта и спорта Красен Кралев и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и председателят на БАПК Владимир Тодоров.

„Вярвам, че тази инициатива ще провокира още повече общественото внимание към темата за безопасността на пътя. Статистиката е наистина стряскаща. 186 000 деца загиват при пътни инциденти, според данни на ООН, в целия свят всяка година. В България над 1000 деца губят живота си при катастрофи. Според данните на Европейския съюз цифрите са над средноевропейското ниво, което показва, че нашето общество трябва да подходи с необходимата отговорност и да направим всичко възможно тази цифра да бъде намалена драстично, защото става въпрос за живота на много млади хора и много деца, каза със загриженост министър Красен Кралев. - Аз съм убеден, че това би могло да се случи само при едно активно сътрудничество между държавните институции, частния бизнес и всички граждани".

Спортният шеф бе категоричен, че обществото ни трябва да се обедини и приеме кампанията като общонационална кауза, за да намалим жертвите на пътя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подчерта, че най-големият процент на загиналите по пътищата на страната са млади хора на възраст под 30 години.

„Усилията на министерството, отговорно за поддържане на пътната инфраструктура, винаги са били в това да направим необходимото, да създадем такива условия и предпоставки - законодателни и нормативни, от една страна, а от друга, мерки за повишаване на безопасността по републиканските пътища, така че да минимализираме, доколкото е възможно, тези пътнотранспортни произшествия, посочи Павлова. - Радвам се, че министерството може да е домакин на една такава кампания за пътна безопасност, която създава предпоставки за повишаване вниманието на всички на пътя."

Лиляна Павлова акцентира, че най-много пътнотранспортни произшествия с жертви на пътя се случват в градовете, в урбанизираните територии, затова усилията на държавата ще бъдат насочени именно към тези места.

„Контролът и санкциите са част от мерките, които са изключително важна предпоставка за създаване на навици и спазване на правилата за движение по пътищата", каза още Павлова.

В световен мащаб инициативата за пътната безопасност се реализира в много държави. Тя е обединила представители както на правителствени, така и на неправителствени организации.