"С наближаването на изборите предизборният щаб на Румен Радев започва да се изнервя."

Това написа бившият спортен министър Красен Кралев във Фейсбук по повод казаното от Андрей Кузманов днес като го призовава да спре с излагациите и му дава някои разяснения.

Ето какво пише още Кралев, без редакторска намеса:

"Разбраха, че трудно се "изчегъртва" постигнатото в последните три мандата на Бойко Борисов и започват да говорят откровени лъжи. Първо "изчегъртаха" магистрала "Хемус", сега посегнаха на физкултурните салони на децата, ако правилно съм разбрал изявлението на Андрей Кузманов в Нова телевизия.

Осъзнавам, че трудно ще разбере написаното поради очевидната липса на опит и познания, но все пак ще опитам:

Господин временно изпълняващ длъжността министър, нека ви запозная със следните факти:

1. Тотото има оперативна самостоятелност. Договорът с "Декарт" е от 2011 г. и е сключен след напълно прозрачен търг. Последвалите договори е нормално да бъдат с този, който е създал системата. През 2011 г. едва ли някой е чувал за "Магнитски" в България. Аз съм избран за министър три години по-късно.

2. След като 30 години никой не обърна внимание на спортната инфраструктура в училищата, правителството на ГЕРБ беше първото, което направи нещо по този въпрос. Парите бяха отпуснати в началото на 2020 г. С условието ако не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет.

След одобряването на списъка на училищата от МОН бяха изработени типови проекти на салоните. След това бяха обявени обществените поръчки за строителството.

Съгласно ЗОП в тях могат да участват физически и юридически лица и техни обединения. Тъй като за проектиране и строителство съгласно специализираното законодателство има различен регистрационен режим е позната практика различните дружества да се обединяват. НО СЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ПОРЪЧКАТА, А НЕ ПРЕДИ ТОВА-ПО ЗАКОН! При това положение е нормално фактурата да е с номер 0001.

Интересът не бе голям, но за сметка на това имаше доста обжалвания. По които компетентните органи се произнесоха в полза на ММС.

В края на 2020 г. стана ясно, че неизразходваните средства няма да бъдат отпускани отново за 2021 г. Заради това се взе решение да се използва предвидената от ЗОП възможност за целево отпускане на средства срещу предоставена 100% гаранция. Тя е за целия срок на договора и карат изпълнителят да бърза, защото има повече разходи по такси и премии по това.

След март, когато започнаха да пристигат адаптираните проекти, трябваше да се пусне поръчка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите. За да бъде издадено разрешение за строеж от съответната Община и назначаването на строителен надзор по време на строителството.

ТАКАВА ПОРЪЧКА НЕ Е ОБЯВЕНА И ДО ДНЕС ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ. За мен причината е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото не само че не иска, но и не знае как.

3. Парите на федерациите са отпускат по напълно прозрачна процедура, която е пряко обвързана с техните постижения. Може би Андрей Кузманов е забравил, че в колоезденето има нова федерация и тя няма как да получи "голямо" финансиране. И все пак отпуснахме 200 000 лева за провеждането на обиколката на България, за което бе специално благодарено на ММС на пресконференцията преди началото й. Когато откриваш нещо, което е направено от други, трябва поне да се запознаеш за какво става въпрос. Разбирам болката на президента на модерния петобой, но все пак очаквам толкова дългоочаквания пробив в този традиционен олимпийски спорт, в който в България работят едва 14 клуба."

Красен Кралев ще стиска палци на Станимира Петрова по време на Токио 2020

Красен Кралев ще стиска палци на Станимира Петрова по време на Токио 2020

Той вярва, че категорията до 57 килограма е по-подходяща за нея, спрямо тази до 51кг. преди пет години в Рио