„Университетите да имат право да създават собствени клубове, които  да бъдат допуснати до участие в професионалните първенства.  За целта ВУЗ-овете  трябва да получат право да финансират  спортни клубове".  Тази поправка в закона за Висшето образование лансира  спортният министър Красен Кралев на среща в НСА с ректори на ВУЗ-ове и  депутати от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

В момента университетите нямат право да финансират друго юридическо лице, каквито са спортните клубове.  С изменението  тази пречка ще отпадне.  Така,  спортният клуб, регистриран и  финансиран от университета Х,  ще може да се изправи в първенство  дори срещу отбори   като  „Левски" и ЦСКА, даде пример той.

„Т.е. , университетът Х, ако иска да представи  добра програма, той ще си направи професионален отбор, който да участва във вътрешните ни първенства.  И давам пример -  с бюджет от 150 000 лева ще могат да участват  в професионалното първенство по  волейбол, с 200 000 лева ще участват и в баскетбола.  С 50 хиляди лева може да се издържа прекрасен отбор по лека атлетика."

За целта в новия закон за спорта ние трябва да разпишем, че спортните клубове, освен от физически лица, могат да се регистрират и с участието на  Висши учебни заведения.  
Експерти коментираха,  че ако поправката в закона за Висшето образование мине,  това ще даде възможност ВУЗ-овете да „спасят" закъсали  финансово отбори.

Пред аудиторията спортният министър коментира и състоянието на спортните бази и изтъкна, че спортната инфраструктура е приоритет за ММС. На исканията на ректорите за подобряване на спортните съоръжения на университетите,  Кралев предупреди, че по-същественият  проблем  не са толкова базите, колкото липсата на  добри мениджъри, които да им осигурят заетост.