Един от много сериозните проблеми в спорта в България е, че нямаме квалифицирани мениджъри да управляват стадиони и спортни зали. Няма такава специалност, нямаме такива специалисти, заяви в Русе спортният министър Красен Кралев.

Кралев изнесе лекция за връзката между спорта и бизнеса, участва в акция за Деня на Европа с пускане на балони, откри ремонтирания стадион "Дунав" и турнира по лека атлетика "Младост".

Красен Кралев коментира, че се търсят възможности мениджърите на държавни, общински и частни спортни зали да бъдат изпращани на обучение в чужбина. "Немислимо е една зала като "Арена Армеец" за 2014 г. да има 30 събития. В Западна Европа няма стадион или зала, които да не са уплътнени на 100 %, защото всичко е икономика и бизнес. За да може да субсидираш спорта, трябва да ти е пълна залата със събития, няма друг начин", заяви Кралев. Той коментира още, че е добре календарът на спортните федерации да се прави така, че чисто по географски принцип да може всичките райони, в които има добри зали, да бъдат уплътнявани.

Министърът обясни, че парите за българския спорт не достигат. "Ако държавният бюджет е около 70 млн. и примерно имаме още толкова в общините, това прави около 140-150 млн. публични пари, които се отделят за спорта. А аз смятам, че това не е достатъчно. Просто в състоянието, в което се намира българската икономика, това са реалностите, трябва да се съобразяваме с тях. Има обаче огромен резерв в частния бизнес. Спортът може да бъде един от най-добрите инструменти за промотиране на брандовете на компаниите", каза Кралев. Според него федерациите, спортните клубове и спортистите трябва да се научат как да се презентират и да продават марката си и труда си по-добре на частните компании, а пък частните компании да се научат как максимално да използват спонсорските договори.

10-20 % от българските училища вече са готови да работят по програмата, която предвижда да се привличат треньори да водят третия час по физическо. "Има федерации, които са готови, футболът, волейболът, баскетболът, художествената гимнастика, гимнастиката, шахът, борбата, проявяват интерес. Всичко зависи от волята на образователното министерство и от самите директори на училища", бе категоричен министърът.