„До момента няма нито един спортист, наказан за мелдоний, а хванатите с тази субстанция са над 130", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, помолен да коментира информацията, че спортист №1 на България Габриела Петрова е дала положителна допинг проба за мелдоний.

„Проблемът със субстанцията мелдоний е много сериозен, но и твърде неясен. Всички чакаме решението на WADA как ще се действа. По-голямата част от спортистите, които са дали положителна допинг проба за мелдоний твърдят, че са го употребявали до късната есен на 2015 г., когато той не е бил забранен. Руският министър на спорта Виталий Мутко публично обяви, че от WADA са отговорили, че нямат данни за колко време организмът се изчиства от субстанцията", добави Красен Кралев. „Не мога да укорявам Габриела. Когато е взимала препарата, той е бил редовен", категоричен беше министърът. Той уточни, че предстоят изследвания от страна на WADA, които да установят периода на отделяне на мелдоний от организма.

„БФС работи по проекта за промени в професионалното ниво на българския футбол. Първо ще бъде представен на ръководствата на отборите от „А" и „Б" ПФГ и когато всички са съгласни със заложеното в него, ще бъде предложен за публична дискусия", каза министър Кралев. Според него държавата ще подкрепи това, с което всички ръководители на футболни клубове са съгласни, защото от тях трябва да дойде решението за промяна в българския футбол.

Министър Кралев коментира и темата за изграждане на трасета за сноуборд в курортите Пампорово и Банско и кандидатстването за кръгове от Световната купа по сноуборд. „Българските сноубордисти доказаха, че заслужават България да бъде домакин на старт от Световната купа. Държавата ще подкрепи подобни домакинства, ако те бъдат спечелени от Българската федерация по ски, но ангажиментът за изграждане на сноуборд полигони е на частните инвеститори", завърши той.