Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старта на 46-ото издание на Рали „България“, което се провежда от 17 до 19 юли с център Самоков с участието на 19 екипажа - 14 от България и 5 от чужбина. На трасето сред българските участници ще бъдат Георги Василев, Антон Титов, Борис Григоров, Здравко Минев, Щилян Тенчев, Васил Димитров, Владимир Сиврийски, Калин Бенчев, Христо Атанасов, Боян Безус, Дилян Станков и Светлан Радев. Участие в рали „България“ ще вземат 2 екипажа на Hyundai Racing Trophy. Идеята на този едномарков шампионат е да развива младите пилоти в България.

Сред чуждестранните екипажи, които ще се борят за точки за европейския рали трофей, е четвъртият в генералното класиране Рашид ал Кетби от ОАЕ, който ще кара с навигатор германката Карина Хеперие. Седмият в подреждането Рок Турк от Словения също е подал заявка за състезанието. «Вече няколко десетилетия Рали «България» привлича състезатели и се утвърждава като най-авторитетното автмобилно сътезатие у нас, чиито традиции съхраняваме и развиваме през годините. Убеден съм, че тези традиции имат своите измерения в бъдещето и че автомобилният спорт има многобройни привърженици и почитатели в България. Пожелавам успешен старт и отлично представяне на всички участници в рали шампионата. Вярвам, че Рали „България” 2015-а ще бъде пример за безопасност!”, каза при откриването на състезанието министър Красен Кралев. В 46-ото издание на Рали „България” пилотите ще изминат обща дистанция от 512.21 км, от които близо 196 км са специалните етапи. Началото се поставя със скоростна отсечка в Самоков. На откриването бяха направени стънт демонстрации, а след финала ще има шоу с дрифт автомобили. Провеждането на тазгодишното Рали „България” до последния момент бе под въпрос, но благодарение помощта на министър Красен Кралев вече е факт, обявиха организаторите на рали шампионата. Председателят на българската асоциация за автомобилен спорт Радослав Козлеков благодари на министър Кралев за помощта, чрез която е осигурено високо ниво на безопасността на състезанието.

„Надявам се всички състезатели да останат с много добри впечатления от ралито. Пожелавам успех и нека тази година да бъде по-добро състезание с перспектива да бъде такова и в бъдеще. На моите съграждани пожелавам да се наслаждават на адреналина по време на надпреварата”, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев. Рали „България” се провежда тази година в памет на бившия председател на Българската федерация по автомобилен спорт Георги Янакиев и на загиналия на 28 юни по време на рали "Твърдица - Елена" Тодор Славов, чиито имена са поставени върху надписи на купите за призьорите. За първи път ще се проведе и новосъздадената Купа „Георги Янакиев“, част от Рали „България“ 2015.

На церемонията по стартирането на Рали „България” сред официалните гости бяха също народни представители от региона, заместник-областният управител на Софийска област - Николай Николов, кметът на Община Самоков - Владимир Георгиев, председателят на Общински съвет Самоков - Силвия Стойчева и други. Социална акция „Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят“ за деца между 13 и 16 години се проведе пред кметството в Самоков преди церемониалното откриване на състезанието. Професионалните пилоти Крум Дончев, Екатерина Стратиева, както и други състезатели в Рали „България” разказаха пред младежите за особеностите при подготовката на състезания и представиха различни детайли от безопасността в автомобилния спорт и при движението на деца.