Съдебна атака на решенията на общото събрание на българския олимпийски комитет (БОК) подготвят от щабовете на загубилите битката за председателския пост.

На форума в четвъртък Стефка Костадинова спечели трети мандат начело на организацията с получените 44 гласа още на първи тур. Весела Лечева събра 25, а Васил Иванов-Лучано - 10. Приближени до последните двама възнамеряват да атакуват процесуални нарушения на събранието, които считат за достатъчни решенията да не получат съдебна регистрация.

Оспоримо според тях е преизбирането на Цено Ценов за председател на Контролната комисия. 73-годишният шеф на европейската федерация по борба (CELA) е в БОК като индивидуален член, но в чл.13, ал.4 от Устава на комитета, приет на 18.05.2006 г. "всеки индивидуален член на БОК трябва да прекрати членството си в края на календарната година, в която навършва 70-годишна възраст. Ако един член достигне тази възраст, когато заема длъжността председател, заместник-председател или член на Изпълнителното бюро или на Контролния съвет на БОК, прекратяването на членството влиза в сила в края на мандата му".

Другият спорен момент е около бройката на членовете на БОК, които имат право на глас. Пак в Устава (чл. 15) пише, че "националните олимпийски федерации или избрани от тях представители трябва да съставляват гласуващо мнозинство в Общото събрание и в Изпълнителното бюро на БОК".

На 9 май имаха право да гласуват 38 федерации по олимпийски спортове, 12 обществени организации и съюзи и 31 индивидуални членове. Т.е. би трябвало при това положение общият брой членове да е не 81, а максимум 75.

Самата процедура на гласуването също се оспорва. Най-вече затова, че при вече дадено начало на вота в залата бе обявено, че току-що се е регистрирал още един делегат и ще гласуват 79 души. Въпроси има и към присъствието на олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, която бе в изборната комисия, без да е била делегат с право на глас (такъв се падаше по право на президента на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев). Впоследствие Богомилова бе избрана и в Изпълнителното бюро на БОК.

"Сега" потърси за коментар генералния секретар на олимпийския комитет Белчо Горанов. "Цено Ценов е преизбран на поста и затова няма никакви проблеми или конфликт с устава. Що се отнася до "гласуващото мнозинство на олимпийските федерации" - това не е пречка.

Първо - това важи само за взимане на решения от сорта на това например дали да участваме на олимпийските игри, тогава е решаващ гласът на федерациите.

Второ - в бройката трябва да се считат и обществените организации. И трето - този устав е одобрен от МОК и от българския съд - каза Горанов. - Относно процедурата - всеки делегат има право да се регистрира, щом събранието още не е завършило, а пък за Таня Богомилова няма никакви проблеми. Считам, че се търси под вола теле. Но ако трябва, след един месец пак ще се явим на избори, няма драма."

Другата страна настоява, че тези твърдения на Горанов няма да издържат в съда, особено по първите два пункта. Мандатът на Цено Ценов като шеф на Контролната комисия е изтекъл със събранието на 9 май и като 73-годишен той не само не трябва да бъде преизбиран, а дори повече да не е индивидуален член на БОК. А по втората точка - в Устава императивно е записано, че "Националните олимпийски федерации" трябва да съставляват гласуващо мнозинство.

Още повече че самият БОК разделя членовете по три признака - олимпийски федерации, обществени организации и съюзи и индивидуални членове. На това отгоре става въпрос за гласуващо мнозинство на общи събрания, а не само за гласуване на въпроси, отнасящи се до олимпийските игри. Този казус се засяга отделно - в чл. 39 (6), и наистина според него там решаващ е само вотът на федерациите.