Датският колоездач Михаел Расмусен призна днес, че в продължение на 12 години е използвал допинг, след което е подписал декларация с антидопинговите институции, че ще си признае всичко.

Той заяви, че от 1998-а до 2010-а година редовно е употребявал забранени стимуланти. 38-годишният колоездач вече изтърпя две години лишаване от състезателни права- между 2007-а и 2009-а година, след като по време на Обиколката на Франция през 2007-а избяга от допинг-контрол.

За да го накаже, клубът му Рабобанк го уволни дисциплинарно, но той не се съгласи с това решение на отбора и заведе дело. След това той спечели делото и Рабобанк бяха принудени да платят като компенсация 665 хиляди евро.

Днес Расмусен заяви на пресконференция, че е взел тестостерон и хормони на растежа и е бил подложен на кръвопреливане няколко пъти в стремежа си да подобри резултатите си. Той каза, че възнамерява да напусне спорта още в този момент и ще сътрудничи с антидопингови агенции.

Името му стана известно в професионалното колоездене през 1999-а година, когато спечели Световното първенство по маунтинбайк и след това получи първия си професионален договор от отбора на CSC-Tiscali.