Мейджър лийг бейзбол (МЛБ), асоциацията на професионалните играчи (MLBPA) и националната федерация на Куба (FCB) подписаха исторически договор, който ще сложи край на бягствата на кубински ирачи на бейзбол.

По силата на този договор кубинската федерация се задължава да пуска всички свои състезатели, които имат 6-годишен професионален опит и навършени 25 години да преминат в клуб от МЛБ. Федерацията може да дава по своя воля разрешение и на играчи, неотговарящи на условията.

При всяка сделка кубинската страна ще получава "трансферна такса". Това е четвърти подобен договор на МЛБ, след тези с лигите на Япония, Южна Корея и Тайван.

"От много години МЛБ търси начин да пресече нелегалния трафик на бейзболисти от Куба, като създаде законна, надеждна и безопасна алтернатива за тези играчи", сподели комисионерът на лигата Роб Манфред. "Вярваме, че с това споразумение целта е постигната и то ще позволи на следващите поколения кубински бейзболисти да преследват мечтата си, без да се подлагат на тежките изпитания на своите предшественици, успели да стигнат до МЛБ".

Изпълнителният директор на MLBPA Тони Кларк добави: "Установяването на сигурен и легален процес за влизане в нашата система е най-важната стъпка, която можем да предприемем, за да сложим край на експлоатацията и застрашаването на живота на бейзболистите от Куба, които преследват кариери в Мейджър лийг. Сигурността и здравето на тези млади мъже остава наша основна грижа".