Ирландецът Патрик Хики е новият президент на Европейския олимпийски комитет (ЕОК). Той бе избран единодушно от 46 делегати на извънредната асамблея в Рим.

Хики, досега генерален секретар на организацията, замени на поста подалия оставка Марио Песканте. Италианецът се оттегли заради ангажименти в политиката.

Гост на форума бе президентът на МОК Жак Рох. Белгиецът горещо приветства инициативата на "спортна" Европа да подпомогне пострадалите състезатели в Ирак.

Българското предложение бе през следващите две години иракски борци да се подготвят у нас и да участват на турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров". Престоят им ще бъде поет от Българския олимпийски комитет и родната федерация.

Сред делегатите в Рим не бяха представителите на Испания. Поради стачка на испанските авиолинии делегацията им, включително и почетният президент на МОК Хуан Антонио Самаранч, не успя да пристигне.

В работата на асамблеята участие взе председателят на БОК Стефка Костадинова. Световната рекордьорка в скока на височина имаше срещи с Жак Рох, както с новия президент на ЕОК Патрик Хики и с вече бившия шеф Марио Песканте.

"Утре ни предстоят разговори и с президента на Руския олимпийски комитет Леонид Тягачов, заяви генсекът на БОК Белчо Горанов. Отношенията ни са позамряли и намерението ни е да ги активизираме".